HODOČAŠĆE VINKOVSKE OBITELJI U SNIATYN

Objavljeno: 31. svibnja 2017.

Na poziv vrhovnog poglavara Misijske družbe o. Tomaža Mavriča, sestre naše Družbe (iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine) predvođene s. Miroslavom Bradica, vrhovnom poglavaricom, sudjelovale su od 27. do 28. svibnja 2017. na 8. hodočašću na grob bl. Marte Wiecke u Sniatynu, Ukrajina. Poziv o. Mavriča obuhvatio je i cijelu Vinkovsku obitelj u Hrvatskoj te su stoga sudjelovale i druge grane Vinkovske obitelji: Marijine sestre, Udruga svetog Vinka Paulskog, Marijanska vinkovska mladež. Uz to, ovaj događaj okupio je i članove vinkovskih obitelji iz obližnjih država Slovenije, Slovačke, Poljske, ali i ostalih zemalja svijeta. Osobitost ovog hodočašća bila je proslava 400. obljetnice vinkovske karizme, te je stoga ovaj događaj bio od velike važnosti za Vinkovsku obitelj u Ukrajini. Ovogodišnje hodočašće, koje je organizirano uz spomendan Marte Wiecke 30. svibnja, bilo je osobito jer je njime dovršeno dvogodišnje “hodočašće” relikvija bl. Marte koje su putovale cijelom Ukrajinom. Program hodočašća u Sniatynu obuhvaćao je molitvene sadržaje, euharistijska slavlja, svečanu procesiju od crkve do groba bl. Marte, te radionice s vinkovskim sadržajima te prilikom za dijeljenje iskustava življenja vinkovske karizme. Marta Wiecka rođena je 1874. u mjestu Nowy Wiec u Poljskoj. Bila je treće od trinaestero djece. U osamnaestoj godini pridružila se Kćerima kršćanske ljubavi u Krakovu. Kao bolničarka služila je bolesnicima u Lavovu, Podhaytsi, Bochniji i Sniatynu (1902. – 1904.). Dok je bila u Sniatynu sestra Marta dragovoljno je preuzela dužnost služenja bolesnicima oboljelim od tifusa umjesto mladog oca obitelji. Razboljela se i umrla 30. svibnja 1904. godine u tridesetoj godini života. Marta Wiecka bila je kći kršćanske ljubavi koja je svoj život žrtvovala iz ljubavi prema bližnjemu. Pokopana je na groblju u Sniatynu, a od vremena njene smrti do danas njezin je grob bio mjesto koje su pohađali katolici, grkokatolici, pravoslavni vjernici, a i oni koji se smatraju nevjernicima.Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: