HODOČAŠĆE VINKOVSKE OBITELJI U SNIATYN

Objavljeno: 31. svibnja 2017.

Na poziv vrhovnog poglavara Misijske družbe o. Tomaža Mavriča, sestre naše Družbe (iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine) predvođene s. Miroslavom Bradica, vrhovnom poglavaricom, sudjelovale su od 27. do 28. svibnja 2017. na 8. hodočašću na grob bl. Marte Wiecke u Sniatynu, Ukrajina. Poziv o. Mavriča obuhvatio je i cijelu Vinkovsku obitelj u Hrvatskoj te su stoga sudjelovale i druge grane Vinkovske obitelji: Marijine sestre, Udruga svetog Vinka Paulskog, Marijanska vinkovska mladež. Uz to, ovaj događaj okupio je i članove vinkovskih obitelji iz obližnjih država Slovenije, Slovačke, Poljske, ali i ostalih zemalja svijeta. Osobitost ovog hodočašća bila je proslava 400. obljetnice vinkovske karizme, te je stoga ovaj događaj bio od velike važnosti za Vinkovsku obitelj u Ukrajini. Ovogodišnje hodočašće, koje je organizirano uz spomendan Marte Wiecke 30. svibnja, bilo je osobito jer je njime dovršeno dvogodišnje “hodočašće” relikvija bl. Marte koje su putovale cijelom Ukrajinom. Program hodočašća u Sniatynu obuhvaćao je molitvene sadržaje, euharistijska slavlja, svečanu procesiju od crkve do groba bl. Marte, te radionice s vinkovskim sadržajima te prilikom za dijeljenje iskustava življenja vinkovske karizme. Marta Wiecka rođena je 1874. u mjestu Nowy Wiec u Poljskoj. Bila je treće od trinaestero djece. U osamnaestoj godini pridružila se Kćerima kršćanske ljubavi u Krakovu. Kao bolničarka služila je bolesnicima u Lavovu, Podhaytsi, Bochniji i Sniatynu (1902. – 1904.). Dok je bila u Sniatynu sestra Marta dragovoljno je preuzela dužnost služenja bolesnicima oboljelim od tifusa umjesto mladog oca obitelji. Razboljela se i umrla 30. svibnja 1904. godine u tridesetoj godini života. Marta Wiecka bila je kći kršćanske ljubavi koja je svoj život žrtvovala iz ljubavi prema bližnjemu. Pokopana je na groblju u Sniatynu, a od vremena njene smrti do danas njezin je grob bio mjesto koje su pohađali katolici, grkokatolici, pravoslavni vjernici, a i oni koji se smatraju nevjernicima.Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: