Hrvatsko zahvalno hodočašće u Godini vjere

Objavljeno: 7. studenoga 2012.

Ovih dana Vatikan i grad Rim odišu duhom Hrvata koji su se u velikom broju, njih više od pet tisuća, u znak zahvale za pastirski posjet Sv. Oca Benedikta XVI. prošle godine našoj Domovini, okupili u Vatikanu. Iz svih biskupija Lijepe naše, u ovoj Godini vjere, vjernici predvođeni svojim biskupima i svećenicima došli su posvjedočiti svoju vjeru u Boga, već stoljetnu vjernost svetoj Crkvi Katoličkoj i Sv. Ocu, posjećujući stoljetna hodočasnička mjesta, bazilike, katakombe i grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla, a najljepši izraz te vjernosti jest zahvala i molitva. Doista posebno je lijepo ovih dana biti Hrvat u Rimu jer kuda se god okrenete, u koju god „libreriju“ uđete, suvenirnicu, susrećete Hrvate i hrvatski jezik, naše narodne nošnje, jednostavno osjetite radost, ponos, zahvalnost. Lijepo je biti dio tog mnoštva i osjećati se pripadnikom Hrvatskog naroda.

I na današnjoj audijenciji na prepunom trgu sv. Petra u Vatikanu sv. Otac Benedikt VI. obratio se Hrvatima tražeći od nas i potičući nas da ostanemo vjerni XIV. stoljetnoj vjeri pradjedova, onih koji su nam blago vjere predali u polog, ali dajući nam zadatak, svetu dužnost da tu vjeru danas svjedočimo, ispovijedamo, naviještamo.

Papa je i danas, nastavljajući niz kateheza o vjeri, govorio o čežnji za Bogom koja je upisana u svako čovjekovo srce. U svako doba, pa tako i u ovom našem koje se čini na prvi pogled neskladno, narušeno, neosjetljivo za one vječne, transcendentne vrjednote, otpočeti hod vjere, tražiti smisao života i pokazati da taj dar – vjera nije nešto iracionalno i apsurdno.

Među ostalim, Papa je istaknuo, kako i mladi i stari i djeca moraju učiti živjeti i kušati prave radosti u svim područjima društvenog i obiteljskog života: gajiti radost u obitelji, učiti se solidarnosti s onima koji trpe, odricanju od samoga sebe kako bi se moglo služiti drugome, ljubavi prema znanju, umjetnosti, prirodnim ljepotama kako bismo se na taj način oduprijeli banalizaciji i duhovnom srozavanju koje je uzelo maha u svim područjima života i u svim staležima. I odrasli trebaju ponovno otkriti te radosti, željeti autentične stvarnosti, čisteći se od osrednjosti u kojima se mogu naći zarobljenima.

Papa je naglasio kako ni u grijehu u čovjeku ne gasne iskra koja mu omogućuje prepoznati dobro, prave vrijednosti, kušati ih i na taj način započeti ponovni hod vjere, a na tom putu sigurno mu neće manjkati Božja pomoć – milost.

Papa se i u današnjoj audijenciji osvrnuo na nemire koji pogađaju Siriju i njezine stanovnike. Žarko je pozvao sukobljene strane da pronađu put do mira, razumnim dijalogom, voljom i željom za pravednim suživotom.

Opću audijenciju, sv. Otac Benedikt XVI., završio je zajedničkom molitvom Pater noster – Oče naš na latinskom jeziku, te svim prisutnima, ali i onima koji su ostali u Domovini, udijelio svoj apostolski blagoslov.

S. Stjepanka Stanić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: