Hrvatsko zahvalno hodočašće u Godini vjere

Objavljeno: 7. studenoga 2012.

Ovih dana Vatikan i grad Rim odišu duhom Hrvata koji su se u velikom broju, njih više od pet tisuća, u znak zahvale za pastirski posjet Sv. Oca Benedikta XVI. prošle godine našoj Domovini, okupili u Vatikanu. Iz svih biskupija Lijepe naše, u ovoj Godini vjere, vjernici predvođeni svojim biskupima i svećenicima došli su posvjedočiti svoju vjeru u Boga, već stoljetnu vjernost svetoj Crkvi Katoličkoj i Sv. Ocu, posjećujući stoljetna hodočasnička mjesta, bazilike, katakombe i grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla, a najljepši izraz te vjernosti jest zahvala i molitva. Doista posebno je lijepo ovih dana biti Hrvat u Rimu jer kuda se god okrenete, u koju god „libreriju“ uđete, suvenirnicu, susrećete Hrvate i hrvatski jezik, naše narodne nošnje, jednostavno osjetite radost, ponos, zahvalnost. Lijepo je biti dio tog mnoštva i osjećati se pripadnikom Hrvatskog naroda.

I na današnjoj audijenciji na prepunom trgu sv. Petra u Vatikanu sv. Otac Benedikt VI. obratio se Hrvatima tražeći od nas i potičući nas da ostanemo vjerni XIV. stoljetnoj vjeri pradjedova, onih koji su nam blago vjere predali u polog, ali dajući nam zadatak, svetu dužnost da tu vjeru danas svjedočimo, ispovijedamo, naviještamo.

Papa je i danas, nastavljajući niz kateheza o vjeri, govorio o čežnji za Bogom koja je upisana u svako čovjekovo srce. U svako doba, pa tako i u ovom našem koje se čini na prvi pogled neskladno, narušeno, neosjetljivo za one vječne, transcendentne vrjednote, otpočeti hod vjere, tražiti smisao života i pokazati da taj dar – vjera nije nešto iracionalno i apsurdno.

Među ostalim, Papa je istaknuo, kako i mladi i stari i djeca moraju učiti živjeti i kušati prave radosti u svim područjima društvenog i obiteljskog života: gajiti radost u obitelji, učiti se solidarnosti s onima koji trpe, odricanju od samoga sebe kako bi se moglo služiti drugome, ljubavi prema znanju, umjetnosti, prirodnim ljepotama kako bismo se na taj način oduprijeli banalizaciji i duhovnom srozavanju koje je uzelo maha u svim područjima života i u svim staležima. I odrasli trebaju ponovno otkriti te radosti, željeti autentične stvarnosti, čisteći se od osrednjosti u kojima se mogu naći zarobljenima.

Papa je naglasio kako ni u grijehu u čovjeku ne gasne iskra koja mu omogućuje prepoznati dobro, prave vrijednosti, kušati ih i na taj način započeti ponovni hod vjere, a na tom putu sigurno mu neće manjkati Božja pomoć – milost.

Papa se i u današnjoj audijenciji osvrnuo na nemire koji pogađaju Siriju i njezine stanovnike. Žarko je pozvao sukobljene strane da pronađu put do mira, razumnim dijalogom, voljom i željom za pravednim suživotom.

Opću audijenciju, sv. Otac Benedikt XVI., završio je zajedničkom molitvom Pater noster – Oče naš na latinskom jeziku, te svim prisutnima, ali i onima koji su ostali u Domovini, udijelio svoj apostolski blagoslov.

S. Stjepanka Stanić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: