HVALA S KRAJA ZEMLJE

Objavljeno: 25. rujna 2017.

Svaka dobrota, velikodušnost i otvoreno srce zaslužuju zahvalnost. Na svom putu prema Salomonskim Otocima, časna majka Miroslava Bradica je u pratnji fra Smiljana Berišića i s. M. Veronike Ćibarić, 16. rujna 2017. godine, sudjelovala na večeri zahvale u Sydneyu. Osobno je zahvalila svim volonterima koji su sudjelovali u izgradnji Duhovno – obrazovnog centra Sv. Lujza de Marillac i dodatnih objekata u Bumi na Salomonskim Otocima. Tom prilikom predala im je blagoslov Svetog Oca i zahvalnice kao trajno hvala za njihovu velikodušnost i dobrotu. U naš misijski projekt uključili su se naši hrvatski volonteri iz australske župe sv. Nikole Tavelića i zajedno s fra Smiljanom Berišićem, njihovim župnikom, omogućili izgradnju potrebne kuće za buduće socijalno, pastoralno i odgojno djelovanje i život sestara na Salomonskim Otocima.


Hvala je odjeknula i s ovog kraja zemlje, sa Salomonskih Otoka. U župnoj crkvi u Bumi, 24. rujna 2017., slavljena je sveta misa prigodom proslave svetkovine sv. Vinka Paulskoga te kao zahvala svim domaćim ljudima koji su pomogli volonterima iz Australije. Na svetoj misi je, uz veliki broj svećenika i župljana, sudjelovao i hrvatski veleposlanik u Australiji i Novom Zelandu gosp. Damir Kušen. Svetu misu je predvodio nadbiskup Honiare Chris Cardone koji je uz zahvalu volonterima i sestrama povezao ovogodišnju 400-tu obljetnicu karizme svetog Vinka sa Salomonskim Otocima. Naglasio je kako je snaga Duha Svetoga potakla sv. Vinka na veliko djelo kao i dobrotu volontera i sestara koje djeluju u Bumi. Zahvalio je i Časnoj Majci koja je omogućila sestrama daljnje plodno djelovanje u Bumi te je istaknuo posebnost njezine prisutnosti po kojoj možemo prepoznati prisutnost sv. Lujze, prve Majke sestara milosrdnica. Također je zahvalio i hrvatskom Veleposlaniku na njegovoj prisutnosti istaknuvši to kao poseban znak povezanosti Hrvatske sa Salomonskim Otocima. Potaknuo je i župljane da nastave surađivati sa sestrama i da svi zajedno sudjeluju u mudrom korištenju Centra za napredak naroda i na slavu Božju.


Na kraju mise svoju zahvalu su izrekli lokalni svećenici, predstojnica s. M. Slavka Bogdan, fra Smiljan, veleposlanik gosp. Kušen te Časna Majka koja je posebno zahvalila svim župljanima koji su pomagali sestrama, volonterima i svećenicima, uz želju i molitvu da se u ovoj Jubilarnoj godini karizme sv. Vinka milosrdna ljubav širi i raste i na Salomonskim Otocima.


Nakon svete mise posvećen je Duhovno – obrazovni centar i dodatni novosagrađeni objekti a to su kuća volontera, velika kuhinja, garaža i vešarna te blagovaonica koja može služiti kao dvorana za predavanja te kuća za sestre i redovničke pripravnice. Nakon zajedničkog blagovanja u popodnevnim satima uslijedio je program koji su pripremili djeca i mladi župe Buma. Uz tradicionalni ples i skladno pjevanje izrazili su svoju zahvalu svima prisutnima. Uvjereni da je Gospodin čuo hvalu s kraja zemlje molimo Ga da milosrdna ljubav nastavi osvajati i one još neosvojene dijelove Salomonskih Otoka.


s. M. Veronika Ćibarić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: