II. POSTAJA – Sv. Lujza prihvaća križ i ide za Isusom

Objavljeno: 8. ožujka 2012.

Tada Isus reče svojim učenicima: Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga (Mt 16, 24-25).
Svijet je u Lujzino vrijeme bio otvorena Kalvarija: svuda patnja, i tjelesna i duhovna. I sama, obilježena križem odbačenosti, neshvaćanja, neprihvaćenosti od onih najbližih, ali duboko zahvaćena otajstvom Kristova križa Lujza je bila ispružena Kristova ruka svima nevoljnima. Vlastiti križ nije ju slomio, a ljudska patnja nije ju ostavljala ravnodušnom. Patnja Isusa Krista ogledalo je svih patnji ljudskog roda. Tko ne prepoznaje i ne priznaje muku Isusovu u mukama drugih, taj još nema pogled vjere, nije do kraja prihvatio Krista. Sv. Lujza je dobro razumjela Kristove riječi: Što god ste učinili jednome od ove moje najmanje braće meni ste učinili. Govorila je: Patnici i siromasi su slika sina Božjega. Zbog svega toga Križ je za sv. Lujzu bio jedina nada.

Lujzine riječi: Sveti Pavao plačući priznaje da se mnogi ponašaju kao neprijatelji križa Isusa Krista. A mi smo, drage sestre, pozvane častiti Sveti Križ, shvaćajući pod tim sve vrste patnji, koliko u odnosu na sam križ na kojem je Naš Gospodin bio prikovan, toliko i na sve ostale muke i patnje koje je podnio u svom svetom čovještvu, o čemu smo poučeni na brojnim mjestima svetog Evanđelja. Duše koje su na posve izniman način od Boga odabrane za patnju više bi voljele umrijeti nego ne trpjeti, jer trpjeti i ljubiti za njih je isto… O Križu, o patnje kako ste divni, budući da ste počašćeni i vječno ćete to biti jer ste dušama pribavili moć slaviti i ljubiti Boga!

Molimo sa sv. Lujzom: Evo nas, dakle, o moj Gospodine, u podnožju Tvoga Križa na kojem Te gledam prikovana ali spremna da me privučeš k sebi, kao što si nam obećao. Da Tvoja riječ nije svemoguća, bojala bih se težine svojih grijeha i zemaljskih sklonosti. No, Tebi je to poznato, moj dragi Spasitelju, jer ne tražiš ni naš pristanak ni naš trud. Privuci me snažno! Pobjedom života ujedini moju ljubav sa svojom ljubavlju.

Priredila: S. Stjepanka Stanić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: