Karizma Družbe

Objavljeno: 10. siječnja 2012.

Karizma Družbe, nije ništa drugo doli maštovita ljubav otvorena izazovima Duha koja u svim vremenima i svakom čovjeku vidi Kristovo lice te u svemu polazi od Krista. Tako od onih prvih šest sestara, iz Innsbrucka i Zamsa, koje su posijale sjeme vinkovske ljubavi u Hrvatskoj, pa do danas sestre su bile usredotočene na Kristovo lice u ljudima, u bijedi koju su susretale.

Ta ljubav je kreativna, dosjetljiva, nemirna – u smislu da nas uvijek pokreće na kršćansku ljubav, ona nas ispunja i onim pozitivnim nezadovoljstvom – tako da uvijek možemo učiniti više.

Ukratko, ono što nas obilježava i čini Vinkovkama jest: gorljivost i revnost za Kraljevstvo Božje, hrabrost i pouzdanje u Božju Providnost, spremnost navještanja Evanđelja po svem svijetu sve do mučeništva.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: