Karizma Družbe

Objavljeno: 10. siječnja 2012.

Karizma Družbe, nije ništa drugo doli maštovita ljubav otvorena izazovima Duha koja u svim vremenima i svakom čovjeku vidi Kristovo lice te u svemu polazi od Krista. Tako od onih prvih šest sestara, iz Innsbrucka i Zamsa, koje su posijale sjeme vinkovske ljubavi u Hrvatskoj, pa do danas sestre su bile usredotočene na Kristovo lice u ljudima, u bijedi koju su susretale.

Ta ljubav je kreativna, dosjetljiva, nemirna – u smislu da nas uvijek pokreće na kršćansku ljubav, ona nas ispunja i onim pozitivnim nezadovoljstvom – tako da uvijek možemo učiniti više.

Ukratko, ono što nas obilježava i čini Vinkovkama jest: gorljivost i revnost za Kraljevstvo Božje, hrabrost i pouzdanje u Božju Providnost, spremnost navještanja Evanđelja po svem svijetu sve do mučeništva.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: