“Korizma nam dolazi kao providnosno vrijeme da učinimo zaokret u svom životu”

Objavljeno: 5. ožujka 2014.

“Zahvaljivanje Bogu za otajstvo njegove raspete ljubavi; autentična vjera, obraćenje i otvorenost srce braći: to su bitni elementi za življenje korizme”, poručio je papa Franjo u katehezi na današnjoj općoj audijenciji u Vatikanu.

“Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas, na Čistu srijedu, započinje četrdesetodnevni korizmeni hod koji će nas dovesti do vazmenog trodnevlja, spomena muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova, središta otajstva našeg spasenja. Korizma nas pripravlja na taj tako važan događaj, zato je to “jako” vrijeme, prekretnica koja može u svakom od nas potpomoći promjenu, obraćenje. Svi trebamo biti bolji, promijeniti se na bolje. Korizma nam u tome pomaže i tako izlazimo iz zamornih navika i lijenog navikavanja na zlo koje nas vreba. U korizmi nam Crkva upućuje dva važna poziva: da postanemo svjesniji Kristova otkupiteljskog djela i da predanije živimo svoje krštenje.

Svijest o divotama koje je Gospodin učinio za naše spasenje budi u našem umu i srcu raspoloživost za zahvaljivanje Bogu, za ono što nam je on darovao, za sve ono što čini za svoj narod i čitavo čovječanstvo. Otud kreće naše obraćenje: to je zahvalni odgovor na divno otajstvo Božje ljubavi. Kada vidimo tu ljubav koju Bog ima prema nama, osjetimo želju da mu se približimo: to je obraćenje.

Duboko živjeti krštenje – to je drugi poziv – znači također ne navikavati se na situacije degradacije i bijede koje susrećemo dok prolazimo kroz naše gradove i sela. Postoji opasnost da pasivno prihvaćamo određena ponašanja i da nas žalosne stvarnosti koje nas okružuju nimalo ne iznenađuju. Navikavamo se na nasilje, kao uobičajenu svakodnevnu vijest; navikavamo se na braću i sestre koji spavaju na ulici, koji nemaju krova pod koji bi se sakrili. Navikavamo se na izbjeglice koje traže slobodu i dostojanstvo, koje se ne prihvaća kao što bi trebalo. Navikavamo se živjeti u društvu koje teži živjeti kao da Boga nema, u kojem roditelji više ne uče djecu moliti i prekrižiti se. Pitam vas: znaju li se vaša djeca prekrižiti? Razmislite. Znaju li se vaši unuci prekrižiti? Jeste li ih to naučili? Razmislite i odgovorite u svome srcu. Znaju li moliti Očenaš? Znaju li izmoliti Gospi molitvu Zdravomarije? Razmislite i odgovorite na to. Ta naviknutost na nekršćanska vladanja i lagodnost uspavljuje nam srce!

Korizma nam dolazi kao providnosno vrijeme da učinimo zaokret u svom životu, da obnovimo sposobnost da reagiramo na stvarnost zla koje je trajni izazov. Korizmu treba živjeti kao vrijeme obraćenja, osobne i zajedničke obnove kroz približavanje Bogu i povjerljivo prianjanje uz evanđelje. Na taj nam način omogućuje također gledati novim očima braću i njihove potrebe. Zbog toga je korizma povoljno vrijeme za obraćenje na ljubav prema Bogu i bližnjemu; ljubav koja zna usvojiti stav Gospodinove besplatnosti i milosrđa, koji “posta siromašan, da se vi njegovim siromaštvom obogatite” (usp. 2 Kor 8, 9). Razmatrajući središnja otajstva vjere, muku, smrt i uskrsnuće Kristovo, shvatit ćemo da nam je neizmjerni dar otkupljenja dan slobodnom Božjom inicijativom.

Zahvaljivanje Bogu za otajstvo njegove raspete ljubavi; autentična vjera, obraćenje i otvorenost srce braći: to su bitni elementi za življenje korizme. Na tome putu želimo zazvati s posebnim pouzdanjem zaštitu i pomoć Djevice Marije: neka nas ona, koja je prva vjerovala u Krista, prati u danima snažne i pokorničke molitve, kako bismo, očišćeni i obnovljeni u duhu, proslavili veliko otajstvo uskrsnuća njezina Sina.”


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: