Križni put – Koloseum

Objavljeno: 29. ožujka 2013.

Draga braćo i sestre,

zahvaljujem vam što sudjelujete u ovako velikom broju u ovom trenutku intezivne molitve. Zahvaljujem također svima koji su s nama ujedinjeni preko sredstava društvenog priopćavanja, na poseban način bolesnici i stariji.

Ne želim govoriti puno riječi. U ovoj noći mora ostati samo jedna riječ, a to je sam Križ. Križ Isusov je Riječ kojom je Bog odgovorio na zlo svijeta. Koji puta se čini da Bog ne odgovara na zlo, da ostaje u šutnji. Uistinu Bog je govorio, odgovorio je, njegov odgovor je Križ Kristov: Riječ koja je ljubav, milosrđe, oproštenje. Također i sud: Bog nas sudi ljubeći. Sjetimo se ovoga: Bog nas sudi ljubeći. Ako prihvaćam njegovu ljubav spašen sam, ako je odbijem osuđen sam, ne od Njega, već od mene samoga, jer Bog ne osuđuje, On jedino ljubi i spašava.

Dragi braćo, riječ Križ je također odogovor kršćana na zlo koje nastavlja djelovati u nama i oko nas. Kršćani moraju odogovoriti na zlo dobrom, uzimajući na sebe Križ, kao Isus. Ovu večer čuli smo svjedočanstvo naše braće iz Libanona: oni su ti koji su napisali ove prekrasne meditacije i molitve. Zahvalimo im od srca za ovo služenje, a iznad svega za svjedočenje koje su nam dali. Vidjeli smo kad je Papa Bendikt išao u Libanon: vidjeli smo ljepotu i snagu kršćanske zajednice ove Zemlje i prijateljstvo mnoge braće muslimana i mnogih drugih. To je bio znak za Bliski Istok i za cijeli svijet: jedan znak nade.

Dakle nastavimo ovaj Križni put u životu svakog dana. Hodimo zajedno putem Križa, hodimo noseći u srcu ovu Riječ ljubavi i praštanja. Hodimo čekajući Uskrsnuće Isusovo, koji nas jako ljubi. Sa svom ljubavlju.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: