Križni put u Godini posvećenog života – “Pođi za mnom!”

18. veljače 2015.

Evanđelja su nam zabilježila da Isus poziva Levija (Mateja) riječima: Pođi za mnom! (usp. Mt 9,9; Mk 14,2; Lk 5,27). Evanđelist Ivan (1,43) govori o pozivu prvih učenika, odnosno Filipa istim riječima: Pođi za mnom! Luka nam, također, pripovijeda o zahtjevima apostolskog poziva (usp. Lk 9,57-59) gdje Isusu netko govori kako će poći za njim gdje god treba. Međutim Isus mu odgovara, koliko je zahtjevan hod za njim, riječima: “Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio” (lk 9,58).

Isusov poziv: Pođi za mnom! uključuje ljubav prema njemu veću od ičega, jaču od rodbinskih odnosa, veću i od ljubavi prema samome sebi. To podrazumijeva i nošenje križa za Isusom, u protivnom nismo Ga dostojni (usp. Mt 10,37-40).

U Godini posvećenog života donosimo križni put pod istim nazivom: Pođi za mnom.  I danas Isus poziva svoje, želi da mu budemo vjerni i da ga ljubimo iznad svega. Isus žeđa za čovjekom. Neka se Isusova žeđ za nama prelije i u naša srca kako bismo istim žarom i mi žeđali za njim. Neka on zauzme cijelo naše biće, naše srce kako bismo mi, iz te Kristove, Učiteljeve punine, mogli dijeliti onima kojima smo poslani.

Križni put možete preuzeti u PDF formatu ovdje:

Pođi za mnom

S. Stjepanka Stanić