Križni put u Godini jubileja

Objavljeno: 21. ožujka 2021.

Naša provincijalna uprava na čelu s provincijalnom poglavaricom s. M. Julijanom Djaković organizirala je, u župi Uznesenja BDM u Prisoju, Križni put na razini Provincije Majke Divne prigodom obilježavanja 150. obljetnice djelovanja sestara milosrdnica na tlu Bosne i Hercegovine.

Želja nam je bila prvenstveno zahvaliti Gospodinu za rijeku sestara milosrdnica koje su na tlu Bosne i Hercegovine utkale svoje živote u proteklo povijesno  razdoblje svjedočeći Isusovu milosrdnu ljubav po karizmi svoga utemeljitelja sv. Vinka Paulskog.

Po uzoru na veliku povorku bijelih sestara i mi, koje danas živimo duh milosrdničke karizme, željele smo dati svoj doprinos u ovom našem vremenskom trenutku. Naime, pandemija koronavirusa koja je zahvatila čitav svijet nemilosrdno ostavlja trag zbunjenosti, nesigurnosti, straha i neizvjesnosti.

Bez obzira na njezin utjecaj mi smo odlučno krenule ponijeti svoj životni križ i u njemu zagrliti sve koje Gospodin stavlja na naše životne putove. Tako smo u iskrenom predanju darovale Ocu nebeskom svoje sjedinjenje s trpećim Kristom u ovom svetom vremenu korizme. Uključile su se sestre iz svih zajednica na području Bosne i Hercegovine te na svojim ramenima od prve do četrnaeste postaje nosile križ trpeće i razapete Bosne i Hercegovine.

U misnoj žrtvi koju je na našu nakanu služio župnik don Ivan Bebek rado smo sudjelovale. Animirale smo liturgijsko pjevanje, misna čitanja, molitvu vjernika i prinos darova. Don Ivan je u prigodnoj propovijedi istaknuo važnost svete euharistije u životu nas redovnica, ali i vjernika laika. Osvrnuvši se na milosrdničku karizmu rekao je da sestre milosrdnice jesu, ali bi i trebale biti produžena ruka Kristova i sv. Vinka. Ponekad je, naime, ta ruka koju pružamo zavijena, ranjena, kruta, ponekad puna trnja, ali treba ostati pružena. Ono na što je posebno stavio naglasak jest današnja „okupiranost“ mobitelima. To se pomalo uvuklo i u redovničke zajednice. Kada idemo na putovanje pa se isprazni baterija u mobitelu očajnički tražimo utičnicu kako bismo napunili bateriju. „A što je s baterijom naše duše?“ – zapitao se zajedno s nama don Ivan i rekao kako je upravo oltar mjesto gdje trebamo napuniti svoju dušu.

Nakon popričesne molitve svoju prigodnu riječ uputila nam je i provincijalna poglavarica:

„Poštovani župniče don Ivane, drage sestre, po božanskom promislu mi danas živimo svoj povijesni trenutak. I nama je Gospodin povjerio životni zadatak. Od nas očekuje i rezultate. Vjerujem da nas je pobožnost današnjeg križnog puta dotaknula. Slijedeći stope trpećeg, raspetog i uskrslog Krista i same ćemo nakon svoje Kalvarije uskrsnuti. Snagom euharistijske žrtve dopustimo Gospodinu da nas preobrazi u sebe kako bismo se poput njega istrošile u milosrdnoj ljubavi. Neka po našem sebedarju u milosrdničkom hodu bude prepoznatljiv današnjem naraštaju. Hvala svakoj sestri za životno svjedočanstvo. Hvala vam na hrabrosti i spremnosti na žrtvu. Nemojte se umoriti činiti dobro. Hvala i Vama, don Ivane, za toplu svećeničku riječ, hvala na spremnosti da budete dionik karizme i poslanja nas sestara milosrdnica u ovom podneblju. Neka Vas Gospodin obilno blagoslovi i neka po Vašim svećeničkim rukama božanski djeluje.“

Bogu zahvaljujemo za milosni dar hrabrosti i odaziva na njegov poziv. Zahvaljujemo mu za svako milosrdničko zvanje i povjerenje koje je stavio u naše ruke. Neka po nama nastavi širiti milosrdnu ljubav svoju.

Od srca zahvaljujemo župniku don Ivanu Bebeku za gostoprimstvo, za njegovo sudjelovanje u našem Jubileju i molitvama kojima nas prati. I sam je spomenuo kako je odmalena povezan sa sestrama milosrdnicama. Neke su ga, kako kaže, i odgojile, a tu povezanost i suradnju sa sestrama nastavio je i kao svećenik. Zahvaljujemo i svim sestrama koje su se odazvale kao i onima koje su nas molitvom pratile. I na kraju hvala i dragom Bogu na zajedništvu, na svima koje smo danas susreli i na lijepom vremenu koje nas je pratilo.

s. M. Antoneta Martić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: