Križni put u Godini vjere – Rim

Objavljeno: 9. ožujka 2013.

Budući da je naša vrhovna poglavarica Majka Miroslava Bradica u svojoj Okružnici za Godinu vjere dala cijeli duhovni program za ovu godinu, a jedan od poticaja jest i taj da svaka naša provincija i delegatura u ovoj korizmi organizira križni put i hodočašće u najbliže marijansko svetište. Uoči Četvrte korizmene nedjelje, nedjelje Laetare, a naziv je uzet iz latinskog teksta ulazne misne pjesme Laetare Jerusalem (“Raduj se, Jeruzaleme“), sestre Delegature Presvetih srdaca Isusa i Marije hodočastile su u rimsko marijansko svetište Santuario Madonna del Divino Amore. Bio je to prekrasan, upravo radostan molitveni pohod i hodočašće Majci Lijepe Ljubavi. Majci koja čeka svako svoje dijete s ljubavlju i koja ga vodi svome Sinu Isusu. Po dolasku u svetište započele smo hod za Kristovim križem. Molile smo križni put u Godini vjere. Sestre su se izmjenjivale u nošenju križa i u predmoljenju postaja. Molile smo za našu Družbu, za Delegaturu, za sve naše sestre, ali i za Crkvu, Kolegij kardinala pred kojima je odgovorna zadaća izbora novog Pape. U svoje molitve uključile smo i našeg Papu u miru, Benedikta XVI.

Molile smo Mariju, Majku vjere da nas zagovara, da nam izmoli od svoga Sina dar čvrste vjere, vjere koja je živa, djelotvorna, plodna ljubavlju i dobrim djelima.

Nakon molitve križnog puta, posjetilo smo staru Baziliku u kojoj se nalazi čudotvorni Marijin lik. Vrhunac našeg hodočašća bio je sudjelovanje u euharistijskoj žrtvi u novom svetištu. Svećenik se u propovijedi osvrnuo na Parabolu o Izgubljenom sinu. Sin koji predstavlja svakoga od nas, koji traži od Oca nasljedstvo potvrđujući tim činom kako mu Otac ne znači ništa. Potvrđujući svoju nevjereu. Događaje iz parabole usporedio je s jednim događajem iz života sv. Franje. Kad su braća pitala sv. Fanju: “Franjo zašto plačeš? Franjo je odgovorio: Plačem jer Ljubav nije ljubljena!”

A da bi Ljubav bila ljubljena moramo joj povjerovati, moramo je upoznati, moramo se uteći Mariji koja je u punini upoznala Ljubav te zaslužuje naslov – Majka Lijepe Ljubavi.

Posjetile smo i izložbu koja je tematski vezana uz samo svetište. Izložba koja prikazuje hodočasnike koji hrle Majci da joj povjere sve svoje radosti i žalosti, sve svoje potrebe.

S. Stjepanka Stanić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: