Križni put u Hrasnomu

Objavljeno: 6. ožujka 2013.

Kraljice mira, evo nas k Tebi, Spas da nađemo svijetu i sebi!

Susret sestara Provincije u Godini vjere bio je prilika za razmatranje osobnih i zajedničkih odstupanja od vjere i povjerenja u providnost Božju, optimizma utemeljenoga na sigurnosti da nas On ljubi i iz te ljubavi čini sve, pa i Sina svoga predaje. A da je uistinu tako, potvrđuje i mističarka Julijana iz Norwicha koja u Objavama Božje ljubavi kaže: …Bog nas je ljubio i prije nego nas je stvorio, i to takvom ljubavlju koja se nije nikada smanjila i neće nikada prestati. U toj ljubavi On je sve stvorio, u toj ljubavi On je sve izvodio tako da sve bude korisno za nas … U toj ljubavi mi imamo svoj početak i sve ćemo to vidjeti u vječnome Bogu.

Uspinjući se, postaju po postaju, na brdašce s kojega se pruža pogled na hercegovački krš, natopljen krvlju mnogih zaklanih jaganjaca, razmatrale smo postaje Križnoga puta vjere i preispitivale svoja srca tražeći u njima sukrivca za toliku patnju. Možda smo sklone pravdati se kako ipak ondje nema krivice, kako je netko drugi bio uzrok tolikoj boli. A sveti Franjo, s Kristom raspeti, viče: I nisu Ga raspeli zli dusi; raspeo si Ga ti s njima i još ga razapinješ, uživajući u porocima i grijesima.

Preostaje nam samo vratiti se, bijući se u prsa.

I još je jedno mjesto s kojega se možemo vraćati Onomu koji nas strpljivo čeka – sveta ispovijed. Pokorničkim bogoslužjem za nju nas je temeljito pripremio fra Mate Dragičević. Crkva, kamena, hladna, bila je odjednom ispunjena toplinom Presvetoga.

Misno slavlje predvodio je fra Mate Dragičević koji je u prigodnoj propovijedi kazao da je Crkva i u ovoj Godini vjere na velikoj kušnji i da u svakoj godini milosti i obnove Crkva pati, ali se i čisti. Ohrabrio je sestre ispričavši kako je sveti don Ivan Bosco sanjao Crkvu kao lađu punu rupu sa svih strana, napravljenih iznutra, kako tone u olujama vremena. Prema tom istom snu, Marija, Pomoćnica kršćana, svojim je plaštem prekrivala te rupe i štitila lađu Potaknuo je sestre na povjerenje u Božju brigu za Crkvu i cijeli svijet pa su se sestre doista mogle osjetiti kao prve suradnice Kristova kraljevstva molitvom podupirući Crkvu i njezine pastire.

s. Elvira Lovrić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: