Logo Družbe

Objavljeno: 10. siječnja 2012.

Logo Družbe
Prijedlog za logo naše Družbe nastao je po uzoru na pečat svetog Vinka Paulskoga. On ga je izradio svojom rukom u glini i u nj je urezao svoje životno geslo Ljubav nas Kristova sili stitlizacijom križa u srcu. Naš logo sačinjavaju tri elementa: križ, slovo V i kvadrat
Križ je znak našeg spasenja i otkupljenja, znak božanske ljubavi prema čovjeku.
Slovo „V“ početno je slovo imena svetog Vinka koje je uvećano iz njegova vlastoručnog potpisa. Ono nas ujedno povezuje s ostalim granama Vinkovih milosrdnih sestara.
Veliki kvadrat, podloga cijelog simbola koji označava svije, križem je podijeljen na četiri polja koja označavaju četiri strane svijeta.
Crveni kvadratić simbolizira hrvatsko podrijetlo Družbe.
Dakle,


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: