LOGO Godine milosrđa

Objavljeno: 8. prosinca 2015.

Nadbiskup Fisichella podsjetio je na dva datuma koja omeđuju Izvanrednu svetu godinu: 8. prosinca ove godine kad će, na svetkovinu Bezgrešnoga začeća, Jubilej započeti te 20. studenoga 2016. godine, kad će, na svetkovinu Krista kralja, Sveta godina biti svečano zaključena.


„Jubilej milosrđa ne želi biti Veliki jubilej 2000. godine, ali Papina je želja da se ova Sveta godina proslavi i u Rimu i na području mjesnih Crkvi. Prvi put u povijesti jubileja“, istaknuo je mons. Fisichella, „bit će to prilika da pojedine biskupije otvore svoja vlastita Sveta vrata – Vrata milosrđa – bilo u katedrali, u crkvi posebnoga značaja ili pak u svetištu od osobite važnosti za hodočasnike.


„Od samoga sazivanja Jubileja“, primijetio je nadbiskup „Sveta godina milosrđa odstupa od uobičajenog obrasca. Jubileji se, naime, obilježavaju svakih 50 ili 25 godina. Dva su izvanredna jubileja proglašena na godišnjice Kristova otkupiteljskog čina – 1933. i 1983. godine – dok je ovaj jubilej posvećen jednoj temi – milosrđu.“


Druga originalna značajka ove Izvanredne svete godine Papini su „misionari milosrđa“, kojima će povjeriti poslanje na Čistu srijedu u Bazilici sv. Petra sljedeće godine. „Misionari imaju biti strpljivi svećenici, koji razumiju ljudsku krhkost te su u propovijedanju i sakramentu ispovijedi spremni izraziti ljubavlju ispunjenu blagost Dobroga pastira“, rekao je predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije.


„Summa theologiae“ na temu milosrđa – tako je nadbiskup Fisichella nazvao logo Jubileja koji je predstavljen na tiskovnoj konferenciji. Logo prikazuje Isusa kako na ramenima nosi izgubljenu dušu, a sa strane je natpis – koji je ujedno geslo Jubileja – Misericordes sicut Pater; Milosrdni poput Oca. Taj prikaz, čiji je autor isusovac Marko Ivan Rupnik, iskazuje „duboki način na koji Dobri pastir dodiruje tijelo čovječanstva s ljubavlju koja može promijeniti život“ objasnio je mons. Fisichelle.


Na logu, Krist, koji je uzeo ljudsku narav, ima oči uperene u čovjeka – „Krist vidi Adamovim očima, a Adam Kristovim“, tako da „svaka osoba otkriva u Kristu, novom Adamu, svoju vlastitu čovječnost i budućnost“ predstavio je nadbiskup pojašnjavajući: „Tri elipse koje okružuju dva lika, postupno svjetlije kako se kreće prema van, naznačuju da Krist iznosi čovječanstvo iz tame grijeha i smrti.“


Govoreći događajima kojima će se obilježiti Izvanredna sveta godina, Mons. Fisichella je rekao da će prvi događaj, od 19. do 21. siječnja, biti posvećen svima koji su uključeni u organizaciju za hodočasnike. „Time se ističe hodočasnički vid Jubileja, koji treba nadići turistički značaj“, naglasio je nadbiskup.


Slavlje za sve pokrete, udruge i redovničke institute koji su nadahnuti karizmom milosrđa održat će se 3. travnja, a 4. rujna okupit će se karitativni dragovoljci iz čitavoga svijeta. Oni koji se osobito nadahnjuju Marijom, Majkom milosrđa, imat će posebno slavlje 9. listopada, a 24. travnja više će događaja biti organizirano za mlade, u dobi od 13 do 16 godina, dok će oni nešto stariji imati svoje slavlje u Krakovu, na Svjetski dan mladih, od 26. do 31. srpnja.


Osim toga, pokrenut će se znatne inicijative kako bi se „pružila ruka životnim periferijama“ te svjedočila skrb Crkve za siromahe, patnike i marginalizirane. Te će geste, kako je rekao nadbiskup, imati simbolično značenje, ali će i biskupi i svećenici biti zamoljeni da izvrše slične geste u zajedništvu s papom Franjom.


Na koncu, svi će hodočasnici koji dođu u Rim imati poseban pristup Svetim vratima, kako bi se prolazak kroz njih doživio na vjernički način.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: