Majka Evelyn, vrhovna poglavarica Družbe Kćeri kršćanske ljubavi, posjetila našu Kuću maticu

Objavljeno: 10. studenoga 2012.

U subotu, 10. studenoga 2012., našu sestarsku zajednicu u Kući matici posjetila je vrhovna poglavarica Družbe Kćeri kršćanske ljubavi iz Pariza, majka Evelyn Franc, koja je tih dana vizitirala svoje zajednice na području Republike Hrvatske. Povod posjeta bila je želja majke Evelyn za dubljom međusobnom povezanošću ovih dviju družbi. Naime, na Međunarodnom susretu Vinkovske obitelji, održanom u siječnju 2011. godine, po prvi put je predstavljena naša Družba, čiji korijeni sežu u Francusku, u Pariz. Tom prigodom susrele su se majka Miroslava Bradica, vrhovna glavarica naše Družbe i majka Evelyn Franc, vrhovna poglavarica Družbe Kćeri kršćanske ljubavi, koja je tada pokazala veliko zanimanje za povijest i djelovanje naše Družbe. Prilika za to bio je ovaj posjet u kojem je časna majka Miroslava bolje upoznala majku Elelyn s poviješću i djelatnostima naše Družbe te  mnogim poveznicama koje povezuju ove dvije družbe a to je u prvom redu lik sv. Vinka Paulskog, velikog apostola kršćanske ljubavi. Majka Evelyn je u popodnevnim satima, nakon obavljene vizitacije u Voloskom, stigla u Kuću maticu autom s još četiri svoje sestre.  Na dvorištu samostana dočekala ih je časna majka Miroslava u pratnji članica svih triju uprava.

U dvorani samostana, uz pjesmu i srdačnu dobrodošlicu sestara Kuće matice, pozdravnu riječ i kratki pregled o životu i djelovanje Družbe izrekla je časna majka Miroslava. Majka Evelyn je zahvalila za svu ljubav i toplinu koju je doživjela prigodom ovog posjeta. Poticajnim mislima, koje je s francuskog na hrvatski prevodila s. Cveta Jost, majka Evelyn je potaknula sve sestre na novu enagelizaciju i produbljenje vinkovske karizme koja nam je zajednička i po kojoj bi trebale biti svugdje prepoznate kao Vinkove kćeri. Pozvala je setre u Kuću maticu u Pariz, na učenje francuskog jezika i na temeljitije proučavanje duhovnih spisa i ostavštine naših svetih Utemeljitelja. Uvjerena da će ovaj susret pridonijeti čvršćoj povezanosti ovih dviju družbi na svim kontinetima na kojima djelujemo, zajedno s majkom Miroslavom blagoslovila je sve prisutne sestre, zahvalila za  gostoljubivost i sestrinsku ljubav te se uputila u razgledavanje Kuće matice. U pratnji poglavarica posjetile su crkvu sv. Vinka, muzej koji se još uređuje, gruft i nedavno preuređeni dio Kućne bolnice. Osobita radost za majku Elelyn bio je posjet bolesnim i nemoćnim sestrama kojima je uputila svoju toplu riječ i preporučila se u njihove svete molitve. Kraj susreta protekao je u razgovoru za obiteljskim stolom gdje su se izmjenjivali utisci i stvarali planovi za što bolju i dublju međusobnu suradnju na planu velike Vinkovske obitelji. Na kraju se u znak sjećanja na ovaj povijesni susret upisala u Spomenicu naše Družbe. Razmijenivši darove i preporučivši se u svete molitve naše gošće su se uputile prema sestarskoj zajednici u Dubravi, odakle će se majka Evelyn, nakon vizitacije sestara, avionom uputiti za Pariz. Dao Gospodin da ovaj susret učvrsti i produbi međusobnu suradnju ovih dviju družbi na dobro svih onih kojima smo poslane te da budemo prepoznatljive kao duhovne kćeri sv. Vinka pozvane uvijek i svugdje činiti djela kršćanske ljubavi.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: