MARIJANSKA VINKOVSKA MLADEŽ NA SALOMONSKIM OTOCIMA

Objavljeno: 24. rujna 2023.

Naša Crkva na Salomonskim otocima mlada je Crkva. Ima puno mladih, puno djece. Djeca nas dočekaju na ulazu u svako selo, a mladi su željni znanja i sudjeluju u vjerskim aktivnostima i grupama. Pastoral mladih u okviru MVM-a formalno smo započeli 2021. godine. Mladi su se uključivali, pješačili neki i po dva sata kako bi došli na mjesečne sastanke.

Zahvalni smo našim članovima iz MVM-a Hrvatska koji su financirali dva bicikla za dva člana koja žive u najudaljenijim selima.

Uz MVM formaciju koju provodimo upoznajući mlade s vinkovskom duhovnošću i karizmom, nastojimo im također pružiti osnovnu vjersku formaciju, katehizaciju. To im je ovdje jako potrebno, a oni su željni znanja i puni pitanja.

Drago nam je gledati da sjeme Vinkove karizme raste među našim mladima. Oni su itekako svjesni situacije u kojoj žive, ali su prepoznali da po duhu sv. Vinka oni, iako i sami siromašni, mogu udruženi zajedno pomoći svojim bližnjima koji imaju manje od njih, koji su stari, bolesni, nemoćni. Oni uče kako jedino siromaštvo nije ne imati novca, a mi od njih učimo. Tako oni odlaze u sela i kao članovi MVM-a imaju svoj apostolat i druge mlade upoznaju s grupom i vinkovskom karizmom. Odlaze u udaljena sela, pješače i pronose svjetlo i poruku Majke Marije sv. Katarini: Želim da moja djeca dođu k meni…

Ondje gdje mi ne možemo doprijeti, oni odlaze i na svom lokalnom jeziku dijele ono što su naučili. Raduje nas vidjeti kako broj mladih raste. Mi obilazimo sela i nove grupe mladih. U našem centru sv. Lujze de Marillac organiziramo sastanke i rekolekcije. Pokušavamo osposobiti mlade da oni budu spremni i formirani voditi grupe u svojim mjestima.

U srpnju ove godine imali smo prvi puta Marijinu posvetu kada je 14 mladih formalno postalo članovima obitelji MVM-a, a do sada sveukupno 92 mladih iz desetak sela u našoj župi dalo je prva obećanja.

Radosni smo i zahvalni na ovom daru i milosti. Neka Gospodin po ovim mladim ljudima djeluje na dobro Crkve i za bolju budućnost ovog naroda.

Preporučamo ih i u vaše molitve.

s. M. Veronika Ćibarić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: