“Mir vama” – moto Papina apostolskog posjeta BiH

Objavljeno: 26. ožujka 2015.

U utorak, 24. ožujka 2015. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu upriličena je konferencija za novinstvo na kojoj su predstavljeni javnosti: geslo, logo i plakat za predstojeći pohod pape Franje Sarajevu, 6. lipnja 2015.

Na tiskovnoj konferenciji govorio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i jedan od autora loga i plakata Miroslav Šetka, profesor likovne umjetnosti u Katoličkom školskom centru „Sv. Pavao“ u Zenici. Gospodin Šetka i dizajner Dragan Ivanković, obojica iz Zenice, autori su loga i plakata koje su napravili besplatno kao svoj doprinos pohodu pape Franje BiH.

Na početku konferencije kardinal Puljić je zahvalio medijskim djelatnicima za njihovo zanimanje i dolazak ističući da ga to ohrabruje u zajedničkoj pripravi javnog ozračja za dolazak Svetoga Oca Franje u Bosnu i Hercegovinu.

„Za moto smo uzeli riječi: Mir vama. Razlog za ovu odluku leži i u tome što je i sam papa Franjo nekako dao poticaj za taj moto najavljujući svoj dolazak u Sarajevo kako bi nas ohrabrio u procesu izgradnje mira. Riječi ‘Mir vama’ Isusov su izraz kojim je pozdravio svoje učenike na sam dan uskrsnuća. Isus uskrsli pojavio se među učenicima u dvorani, u koju su se uplašeni apostoli zatvorili, i rekao im: ‘Mir vama’. Na svoj način ovo ima svoju simboliku i za nas koji živimo u neizvjesnim, nesigurnim vremenima za budućnost. I nama treba jedno takvo ohrabrenje i poruka mira koja će biti ohrabrenje svim žiteljima ove zemlje i svim ljudima dobre volje, na poseban način nama katolicima, jer Papa u prvom redu dolazi kao vrhovni poglavar Katoličke Crkve“, kazao je kardinal Puljić pojašnjavajući da katolici, govoreći o papi kao nasljedniku svetoga Petra apostola, rado upotrebljavaju izraz ‘Petar naših dana’. Dodao je da je papa i namjesnik Isusa Krista što znači da u ime Isusa Krista i govori i vodi Crkvu. Istaknuo je da geslo: „Mir vama“ ima posebno značenje zato što papa u ime Isusa Krista želi poslati poruku mira.

Gospodin Šetka je u svom obraćanju kazao da su gospodin Ivanković i on nastojali u logo ugraditi više elemenata u obliku otvorene forme ističući: simboliku križa, goluba s maslinovom grančicom, granica Bosne i Hercegovine, boja njezine zastave te boja hrvatske prisutnosti u BiH. Kazao je i da su razrađene različite forme loga uz dodatak simbolike tropleta. Napomenuo je da će uskoro biti izrađene i upute za tiskanje loga. Dodao je da su tom duhu uradili i plakat na kojem je lik Svetog Oca te riječi gesla i logo susreta.

Autori loga i plakata:

Miroslav Šetka rođen je 1955. godine. Živi i djeluje u Zenici. Akademiju likovnih umjetnosti završio 1978. Pohađa postdiplomski studij odsjek slikarstva. Kao profesor likovne kulture i likovnih umjetnosti radi u KŠC Sveti Pavao u Zenici. Aktivan u kreativnom i izlagačkom smislu. Dobitnik je više nagrada. Izlagao više puta u zemlji i inozemstvu. Usporedo sa slikarstvom bavi se oblikovanjem zaštitnih znakova, knjiga, časopisa i kataloga.

Dragan Ivanković, rođen 1963. godine u Zenici, gdje se školovao, živi i djeluje. Dvadesetak godina bavi se dizajnom, grafičkim i likovnim oblikovanjem. Kao autor, koautor ili dio tima učestvovao u je u izradi većeg broja monografija, vizualnih identiteta tvrtki, stručnih i tematskih knjiga, časopisa, brošura, reklamnih letaka, ambalaža proizvoda… (kta)

Mir_vama


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: