Misionarka milosrdne ljubavi

Objavljeno: 7. travnja 2013.

Nedjelja Božanskog Milosrđa ostat će duboko upisana u sjećanje mnogih sestara naše Družbe a posebno naše s. M. Ruže Raič, koja se svojim „Evo me Gospodine“ još jednom odazvala na poziv Gospodinov da ga slijedi, ali ovaj puta da ga slijedi sve do dalekih Salomonskih otoka. Naime, 9. svibnja 2011. godine, Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga otvorila je misijsku zajednicu u Bumi, u biskupiji Auki, na otoku Malaita (jedan od dvadesetšest jugoistočnih salomonskih otoka). Prve četiri milosrdnice (s. M. Slavka Bogdan, s. M. Augustina Nikolić, s. Jasna Plavac i s. Marinka Blatarić) zaorale su prve brazde milosrdničkog poslanja na Salomonima, u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, stavljajući se u službu Bogu i narodu koji vapi za Božjim milosrđem i milosrdnim srcem spremnim na djelatnu ljubav.

Njima se ove godine pridružuje i s. M. Ruža Raič koja već iza sebe ima pet godina misionarskog djelovanja u našoj dugogodišnjoj misijskoj postaji u Bugarskoj. Pozvana od Krista da svim ljudima i narodima objavi Božju ljubav i s njima je dijeli s. M. Ruža se velikodušno stavila u službu evangelizacije spremna darovati bližnjemu u potrebi sve svoje snage i vrijeme koje joj je Bog darovao. Oko godinu dana ona se aktivno pripemala za misije na Salomonima kroz učenje engleskog jezika i stručnog usavršavanja za službe koje će obavljati u misiji. Konačno se približio i dan njezinog odlaska i svečanog primanja misijskog križa, koji je znak milosrdnog Krista i milosrdne crkve a koji treba postati znakom svakog kršćanina.

Na Bijelu nedjelju 2013. godine, za vrijeme svete mise u 10, 30 sati, u crkvi sv. Vinka, s. M. Ruža Raič primila je misijski križ po rukama don Ivana Štironje, nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela BiH, koji je predslavio misno slavlje u koncelebraciji s rektorom crkve sv. Vinka vlč. Marijanom Pavlenićem. U svojoj homiliji don Ivan je povezao znakovitost blagdana Božanskog Milosrđa i misijskog poslanja Crkve. Ovaj blagdan nam na osobiti način govori o milosrdnom Isusu koji je u svoju službu pozvao i našu misionarku s. M. Ružu da ljudima na Salomonskim otocima donese milosrdnog Isusa. Onog Isusa koji svojom milosrdnom ljubavlju grli sve ljude svijeta i koji nam je svojim križem posvjedočio da patnja ima smisla. Jer „Krist nije došao u ovaj svijet da nas oslobodi križa nego da osmisli naš križ, došao je pomoći nam nositi naše osobne, obiteljske i zajedničke križeve“, rekao je don Ivan u prigodnoj homiliji. „Neka rane i križ Isusov postanu dio našega života, izvor naše snage i identitet svakog kršćanina.  Isusova poruka ljubavi i milosrđa ne može doći do svih ljudi na svijetu bez crkve, bez nas, i zato su potrebni misionari i misionarke. Zato je Isus pozvao i s. M. Ružu koja je svjesna da je Isus šalje, da je Crkva šalje, da je šalje njezina redovnička zajednica. Ona i brojni misionari prihvatili su nalog Isusov i tako postali pronositelji ljubavi Kristove i snage koja preporađa svijet, snage Kristova milosrđa.“

Na kraju homilije don Ivan je zaželio s. M. Ruži u ime cijele okupljene zajednice i u ime Crkve da hrabro pođe i propovijeda Božju riječ, riječ o milosrđu i ljubavi Božjoj, da čini ono što su Isusovi apostoli činili. Rekao je:  „Ne boj se svjedočiti riječju i primjerom da Isus jedini ima ključeve smrti i podzemlja.“ Sve prisutne vjernike pozvao je i na osobno misionarenje snagom Duha Svetoga ondje gdje jesu kao i na molitvu za sve misionare a posebno za s. M. Ružu obećavši da ćemo svi moliti da ne ponestane ulja odvažnosti i hrabrosti, ulja vjere, nade i ljubavi u svjetiljci njezinog života. Prigodnu homiliju zaključio je riječima:  „Želimo ti da budeš Božja, da budeš istinska milosrdnica, slika ljubljenog oca. Da budeš milosrdni samaritanac na Salomonskim otocima poput tvoga svetog oca, sv. Vinka Paulskoga“.

Ove riječi želje i molitvene podrške neka prate našu s. M. Ružu Raič koja u četvrtak, 11. travnja ove godine, u pratnji časne majke Miroslave Bradica i s. Marinke Blatarić odlazi na Salomonske otoke.

s. M. Jelena Ikić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: