Na međunarodnom susretu vinkovske obitelji predstavljena i naša Družba

Objavljeno: 16. siječnja 2012.

Na međunarodnom susretu vinkovske obitelji, na poziv organizoratora, generalne kurije otaca lazarista, po prvi put su sudjelovale i predstavnice naše Družbe, časna majka s. Miroslava Bradica i ja, koja sam imala čast na tom skupu jednom prezentacijom na engleskom jeziku dati mali prikaz povijesti, života, karizme i djelovanja naše Družbe.
Srdačno primljene od svih članova skupa susret smo započeli u petak, 13. siječnja, molitvom i kratkim predstavljanjem koje je uključivalo i postavljanje simbola svake „grane“ vinkovske obitelji na veliko stablo vinkovske karizme. Već tada smo doživjeli bogatstvo, raznolikost i razgranatost ove velike obitelji kojoj i same pripadamo, a koja i danas raste i započinje stalno nova djela ljubavi. Taj doživljaj produbljivao se svakom novom točkom susreta, svakim novim razgovorom,  poznanstvom, razmijenjenim iskustvom.
Program se, tijekom naredna dva dana odvijao u tri tematska bloka – započeo je tematskim predavanjima o Fredericu Ozanamu i socijalnom nauku Crkve što je bila formativna tema ovog susreta. Predavanje „Duhovnost i karizma  Frederica Ozanama“  održao je dr. Austin Fagan iz Engleske, a  vrhovni poglavar Družbe milosrdne braće br. René Stockman prikazao je neodvojivu isprepletenost  socijalnog nauka Crkve s redovničkom životom i vinkovskim služenjem.
U drugom tematskom bloku predstavile su se nove zajednice na ovom skupu: Sestre svetog Vinka, službenice siromaha iz Gysegema i naša Družba.
Polusatnu prezentaciju o našoj Družbi prisutni su pratili vrlo pažljivo i s velikim zanimanjem te regirali na nju s puno priznanja našoj povijesti, s velikom podrškom našim nastojanjima i s velikom željom za čvršćom  povezanošću i većom suradnjom s ostalim članovima vinkovske obitelji diljem svijeta.
Treći tematski blok bio je najdulji i najraznolikiji, a uključivao je prikaze projekata raznih članova vinkovske obitelji u nastojanjima da odgovore na izazove rezličitih oblika današnjeg siromaštva s puno ljubavi i osjećaja za druge, ali i sa sviješću da taj odgovor mora biti dobro organiziran i pripremljen. Upoznali smo tako projekte borbe protiv gladi u svijetu,  projekte osposobljavanja malih poljoprivrednih gospodarstava,  rad  na opismenjavanju onih kojima je siromaštvo prekinulo školovanje,  projekte za bekućnike, s način i program trogodišnje priprave budućih misionara – volontera,  projekte „sustavne promjene“  koji nastoje, ne samo pružiti trenutnu pomoć nego napraviti temeljitu promjenu u životnom „sustavu“ osoba koje žive u siromaštvu, vođenje bolnice za osobe koje boluju od AIDS-a u Indiji ,  dinamičnu zajednicu Marijanske vinkovske mladeži, projekte vinkovskih konferencija u cijelom svijetu, te odbor koji okuplja voditelje vinkovskih zajednica i nastoji im pružiti usavršavanje i povezivanje u njihovoj službi.
U svakom slučaju jedno dojmljivo iskustvo neizmjerno inventivne Božje ljubavi ostvarene na različite načine u različitim dijelovima svijeta po istm nadahnuću – karizmi svetog Vinka.
Jednako dojmljivi bili su i neformalni susreti i razgovori tijekom ova tri dana u kojima smo mogli čuti i brojna osobna iskustva,  sklopiti nova poznanstva i razgovarati o mogućoj budućoj suradnji.
Časna Majka Miroslava susrela se i s vrhovnom poglavaricom sestara Kćeri kršćanske ljubavi iz Pariza Majkom Evelyn koja je pokazala veliko zanimanje za povijest i djelatnosti naše Družbe te izrazila želju za našom međusobnom dubljom  povezanošću.
Susreli smo se i s vrhovnim poglavarom družbe lazarista p. Gregory Gay-om koji je bio srdačan domaćin ovog skupa, i s kojim nas je čekao još jedan poseban susret – u našoj zajednici u Rimu.
Sestra Denise Baumann iz zajednice iz Strasbourga pozvala je naše sestre da posjete kuću u Zabernu u kojoj je živjela prva mala zajednica sestara iz koje je proistekla strabourška Družba, a kasnije, preko Zamsa, i naša. Ta kuća se uskoro otvara kao spomen-kuća na zajednički početak mnogih družbi milosrdnica pod nazivom „Kuća izvora“. Znakovito je to što u dvorištu te kuće doista postoji izvor vode.
Brojni drugi razgovori i susreti na ovoj konferenciji ostavili su dubok dojam na nas, stvorili nove planove i ideje i ohrabrili nas, a koliko smo vidjeli i sve ostale sudionike skupa, u radosnom življenju milosrdne ljubavi po karizmi svetog Vinka.
Uvjerena sam da će iskustvo ovog susreta donijeti svoje plodove i u životu naše Družbe, u njenom svakodnevnom svjedočenju milosrdne ljubavi kao i u njenom otvaranju novim načinima i područjima djelovanja, te u njenoj dubljoj i plodonosnijoj povezanosti s brojnim zajednicama vinkovske obitelji.

s. M. Berislava Grabovac


Napomena:

materijali sa susreta bit će objavljeni kasnije


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: