Nacionalni susret Marijanske vinkovske mladeži RH i BiH u Međugorju

Objavljeno: 10. listopada 2021.

„Draga djeco! Pozivam vas na novi život…“ – jedna je od davno upućenih poruka Kraljice mira. U nadi da ćemo se (ponovno) susresti sa Životom, u subotu, 2. listopada 2021., mladi iz Hrvatske i BiH zaputili su se u Međugorje kako bi se obilježio Nacionalni susret Marijanske vinkovske mladeži u suradnji s Udrugom sv. Vinka Paulskoga.

Nakon zajedničkoga okupljanja u Bijakovićima podno Podbrda, u sabranosti i zahvalnosti odvažili smo se poći prema velikom drvenom križu koji vodi prema mjestu ukazanja. Na mjestu, gdje je u Međugorju po prvi puta Gospa pozvala na mir, izmolili smo molitvu krunice. Razmatrajući pripremljena otajstva, po jedan član svakoga područnog vijeća iz RH i BiH izmolio je jednu deseticu, namjenjujući ju na naše brojne zajedničke i osobne nakane. Izmolivši lauretanske litanije i Angelus, s pjesmom na usnama nastavili smo svoj pohod strmom stazom koja vodi do Brda ukazanja. Bili su to trenutci tišine i osame, naše „oaze mira“, trenutci predanja i susreta sa Ženom koja pogled uvijek usmjerava prema Isusu.

Spuštajući se stazom uz brončane reljefe slavnih otajstava krunice prema Plavom križu, članovi su mladeži slobodno vrijeme iskoristili na različite načine: posjećujući crkvu sv. Jakova, moleći se pred kipom Uskrslog Isusa Krista, misleći na svoje najmilije darivajući ih nabožnim predmetima te dijeleći zajedničke trenutke za obiteljskim stolom.

Poslijepodnevne sate proveli smo u društvu Vikice Dodig, Međugoranke i dugogodišnje voditeljice hodočasničkih grupa iz Njemačke. Vikica nam je posvjedočila o osobnom iskustvu Međugorja, o medicinskim fenomenima tijekom ukazanja, ali i o traženju smisla vjere koju je počesto svodila samo na obdržavanje zapovijedi, ne videći njezinu dubinu, u koju ju je uvelo upravo molitveno ozračje Međugorja.

Naš Nacionalni susret zaključen je duhovnim programom na otvorenom oltaru iza crkve sv. Jakova: molitvom animirane krunice, euharistijskim slavljem, sakramentom pomirenja za koji se mladež nije libila čekati ni satima kako bi se ispovijedila te na koncu onim najljepšim – večernjim susretom s Isusom u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Osnaženi zajedništvom, Marijinom i Božjom prisutnošću, napustili smo malo hercegovačko mjesto sa željom da naša duhovnost bude unutarnja, a ne samo vanjska, te da sve što u životu činimo – činimo ljubavlju Isusa Krista.

 


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: