Nacionalni susret Marijanske vinkovske mladeži RH i BiH u Međugorju

Objavljeno: 10. listopada 2021.

„Draga djeco! Pozivam vas na novi život…“ – jedna je od davno upućenih poruka Kraljice mira. U nadi da ćemo se (ponovno) susresti sa Životom, u subotu, 2. listopada 2021., mladi iz Hrvatske i BiH zaputili su se u Međugorje kako bi se obilježio Nacionalni susret Marijanske vinkovske mladeži u suradnji s Udrugom sv. Vinka Paulskoga.

Nakon zajedničkoga okupljanja u Bijakovićima podno Podbrda, u sabranosti i zahvalnosti odvažili smo se poći prema velikom drvenom križu koji vodi prema mjestu ukazanja. Na mjestu, gdje je u Međugorju po prvi puta Gospa pozvala na mir, izmolili smo molitvu krunice. Razmatrajući pripremljena otajstva, po jedan član svakoga područnog vijeća iz RH i BiH izmolio je jednu deseticu, namjenjujući ju na naše brojne zajedničke i osobne nakane. Izmolivši lauretanske litanije i Angelus, s pjesmom na usnama nastavili smo svoj pohod strmom stazom koja vodi do Brda ukazanja. Bili su to trenutci tišine i osame, naše „oaze mira“, trenutci predanja i susreta sa Ženom koja pogled uvijek usmjerava prema Isusu.

Spuštajući se stazom uz brončane reljefe slavnih otajstava krunice prema Plavom križu, članovi su mladeži slobodno vrijeme iskoristili na različite načine: posjećujući crkvu sv. Jakova, moleći se pred kipom Uskrslog Isusa Krista, misleći na svoje najmilije darivajući ih nabožnim predmetima te dijeleći zajedničke trenutke za obiteljskim stolom.

Poslijepodnevne sate proveli smo u društvu Vikice Dodig, Međugoranke i dugogodišnje voditeljice hodočasničkih grupa iz Njemačke. Vikica nam je posvjedočila o osobnom iskustvu Međugorja, o medicinskim fenomenima tijekom ukazanja, ali i o traženju smisla vjere koju je počesto svodila samo na obdržavanje zapovijedi, ne videći njezinu dubinu, u koju ju je uvelo upravo molitveno ozračje Međugorja.

Naš Nacionalni susret zaključen je duhovnim programom na otvorenom oltaru iza crkve sv. Jakova: molitvom animirane krunice, euharistijskim slavljem, sakramentom pomirenja za koji se mladež nije libila čekati ni satima kako bi se ispovijedila te na koncu onim najljepšim – večernjim susretom s Isusom u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Osnaženi zajedništvom, Marijinom i Božjom prisutnošću, napustili smo malo hercegovačko mjesto sa željom da naša duhovnost bude unutarnja, a ne samo vanjska, te da sve što u životu činimo – činimo ljubavlju Isusa Krista.

 


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: