Nacionalni susret Marijanske vinkovske mladeži

Objavljeno: 30. listopada 2016.

Susret Marijanske vinkovske mladeži iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine održan je 29. listopada 2016. Na susretu je sudjelovalo osamdesetak članova i njihovih sestara pratiteljica iz Rijeke, Kistanja, Zadra, Splita, Livna i Kupresa. Program susreta započeo je u Kući matici Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga  u Zagrebu gdje smo se susreli s časnom majkom Miroslavom Bradicom koja nas je dočekala i uputila prigodne riječi pozdrava. Slijedilo je slavlje svete mise i zajedničko razgledavanja samostana.


Zatim je uslijedio drugi dio programa koji se održao u Duhovno obrazovnom centru – Marijin Dvor u Lužnici gdje smo nakon zajedničkog objeda i obilaska dvorca prisustvovali prigodnom programu s. M. Samuele Vilenica koja nam je predstavila karizmu svetog Vinka staru već 400 godina i samu Družbu sestara milosrdnica. Nakon toga nas je predsjednica MVM – Hrvatske Petra Štokić uvela u kratki radni dio pročitavši pismo međunarodnog predsjednika MVM-a Yancarlosa Carrasca „Oživimo vinkovsku karizmu“ upućenu MVM Hrvatske povodom pete godine postojanja. Zatim je uslijedio dogovor oko svečanog obilježavanja pete obljetnice MVM – Hrvatska i oko Druge nacionalne Skupštine MVM – Hrvatska povodom skorašnje potvrde i odobrenja Statuta.


Predstavnica Marijanske vinkovske mladeži u Nacionalnom vijeću Vinkovske obitelji – Hrvatska, Jelena Beno, predstavila je formativni program vinkovske karizme „Program suradničkog djelovanja Vinkovske obitelji“ i uputila poziv okupljenim područnim zajednicama MVM na hodočašće Vinkovske obitelji na grob sestre Žarke Ivasić u Gospić, 13. svibnja 2017. godine.


Sestra Blanka Jeličić, nacionalna savjetnica MVM Bosne i Hercegovine, održala je prezentaciju o prisustvovanju MVM – BiH na Svjetskom danu mladih u Poljskoj. Njeno iskustvo koje je podijelila s nama, kao i susret s novim vrhovnim poglavarom Lazarista i Družbe kćeri kršćanske ljubavi o. Tomažom Mavričem, bio je dirljiv poticaj za mladež. Susret je zaključen zajedničkom snimkom molitve „Zdravomarije“ kao odgovor na zahtjev Međunarodnog tajništva upućenog svim zemljama u kojima se nalaze udruge Marijanske vinkovske mladeži.


Ovaj susret bio je poticaj za međusobno upoznavanje i povezivanje članova Marijanske vinkovske mladeži te za jačanje zajedništva i izgrađivanje međusobnog jedinstva kako bi se ljubav i služenje uistinu pretvorili u suradničko, kvalitetno, organizirano i zajedničko buduće djelovanje. Vjerujemo da je ovo još jedan veliki korak naprijed u obavljanju misionarskog poziva koji nam je sv. Vinko Paulski podario.


Josipa Dujmović


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: