NACIONALNI SUSRET REDOVNIKA I REDOVNICA NA MARIJI BISTRICI

Objavljeno: 15. ožujka 2015.


„Naše zajedništvo poticaj nam je da s nadom i radošću gledamo u budućnost…“

Jedan od oblika odgovora Katoličke Crkve u Hrvata na Papin poziv iz korizmene poruke na molitvu „24 sata za Gospodina“ jest bdijenje u zagrebačkoj katedrali te Nacionalni susret redovnika, redovnica, Bogu posvećenih laika i laika povezanih s redovničkim zajednicama preko svjetovnih redova i bratstava. Naime, inicijativa pape Franje »24 sata za Gospodina«, koju je preporučio da se u Godini posvećenog života, 13. i 14. ožujka,  provede u čitavoj Crkvi znak je velike potrebe za molitvom. Papa je rekao: „Ne podcjenjujmo snagu mnoštva glasova ujedinjenih u molitvi!“ Doista, snaga ujedinjene molitve osjetila se i na bdijenju u zagrebačkoj prvostolnici i na susretu Bogu posvećenih osoba u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.

Molitveno bdijenje u katedrali započelo je u 20 sati ulaznom pjesmom „Dođi Duše Presveti“, a zaziv je pratio ulaznu procesiju u kojoj se predstavilo tridesetak zajednica posvećenog života. Karizmu naše Družbe, koju karakterizira socijalno-karitativna i odgojno-obrazovna djelatnost, predstavile su s. M. Tihomira Parlaj i s. M. Elizabeta Peršić prinoseći monografiju Ženske opće gimnazije i košaru s kruhom. Uslijedilo je pokorničko bogoslužje te klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Glazbeni dio bdijenja animirali su mladi grada Zagreba predvođeni SKAC zborom i zajednicom mladih Božja pobjeda. Završnu riječ na kraju bdijenja uputila je naša časna majka Miroslava Bradica, dopredsjednica HKVRPP-a, pozvavši sve prisutne na nastavak molitvenog druženja u Mariji Bistrici.

Središnje euharistijsko slavlje u Mariji Bistrici, u subotu 14. ožujka s početkom u 11 sati, predvodio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup. Misnom slavlju, na kojem je pjevao Redovnički band aid pod ravnanjem mo. Vinka Karmelića, prethodio je predprogram od 10 do 11 sati u kojem su predstavljene razne djelatnosti hrvatskih redovnika i redovnica u obliku kratkih intervjua. Djelatnost izrade crkvenog ruha predstavila je naša s. Jelica Maul, koja radi u crkvenoj radionici u Kući matici. Predprogram je vodila Tanja Popec a u glazbenom dijelu nastupili su fra Ivan Matić i Filip Čeliković.

U 11 sati krenula je procesija u kojoj su, uz nadbiskupe, biskupe i provincijale, sudjelovale i

vrhovne i provincijalne glavarice brojnih družbi, među njima i naša Časna Majka te provincijalne glavarice naših četiriju europskih provincija. Nakon što je  predsjednik HKVRPP-a fra Jure Šarčević svima prisutnima uputio riječ dobrodošlice apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico pročitao je pismo pape Franje koje je u njegovo ime potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin. U pismu se, između ostaloga, ističe kako Sveti Otac od svega srca želi da to slavlje bude prilika za obnovu zanosa i ljubavi za Krista, kako bi sve Bogu posvećene osobe s nadahnućem Duha Svetoga mogle živjeti vlastitu karizmu na Božju slavu i dobro bližnjih.

U prigodnoj homiliji Kardinal je rekao da je ovo hodočašće najprije zahvala Bogu za ljepotu dara posvećenog života u Crkvi. Zatim je pozvao sve redovničke zajednice da nastave održavati živima svoje karizme koje treba obogaćivati i prilagođavati kako bi se što više stavili u službu Crkvi u našem vremenu. Posebno se obratio redovničkim kandidaticama i kandidatima:„Nemojte se zadovoljiti osrednjošću. Velikodušnošću svoga opredjeljenja i svježinom svog mladenačkog zanosa tražite nove načine življenja Evanđelja. Živite alternativu ponudama ovoga svijeta. Danas vas, u vremenu obilježenom brojnim teškoćama, treba i Crkva i hrvatski narod”. Nadalje, kardinal nam je posebno posvijestio važnost molitve upitavši nas molimo li dovoljno i da li molimo zauzeto i postojano. Na kraju nas je potaknuo na molitvu Gospodinu Isusu “da nas sve učini još više ljudima molitve, kako je i On bio dok je hodao ovom zemljom.“ Nakon popričesne molitve svi prisutni izmolili su molitvu obnove zavjeta, a potom je dopredsjednica HKVRPP-a naša Časna Majka svima zahvalila na zajedništvu povodom središnje proslave Godine posvećenog života. Najveću zahvalu uputila je Nebeskom Ocu za ovaj dan i milosni trenutak u kojem se mogla prepoznati neizmjerna Božja ljubav i uzvišenost redovničkoga poziva. „Živimo ga radosno i oduševljeno Bogu na slavu pod okriljem naše drage Nebeske Majke“ rekla je Časna Majka. Na kraju mise biskup Mate Uzinić pročitao je pismo zahvale papi Franji u kojem između ostalog piše da je „ovo okupljanje i naše zajedništvo poticaj da s nadom i radošću gledamo u budućnost koja je ujedno i nova mogućnost našeg zajedničkog hoda za Isusom i svjedočenja njegove Radosne vijesti.“

Središnja proslava Godine posvećenog života završila je pobožnošću križnoga puta na bistričkoj Kalvariji u 15 sati. Dao Gospodin da ovaj susret uistinu pridonese obnovi zanosa i ljubavi za Krista kako bi sve Bogu posvećene osobe novim oduševljenjem živjele vlastitu karizmu na Božju slavu i dobro bližnjih.

S. Jelena Ikić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: