NAJAVA PROSLAVE 400. OBLJETNICE VINKOVSKE KARIZME

Objavljeno: 15. ožujka 2017.

U 2017. slavimo 400. obljetnicu rođenja vinkovske karizme. To je bilo 1617., u vrijeme dok je Vinko propovijedao u župskoj crkvi u Châtillonu i potaknuo svoju zajednicu da preuzme brigu za siromašnu i teško oboljelu obitelj kojoj je bila potrebna hrana i ohrabrenje. Obitelj je bila spašena zahvaljujući masovnom odazivu na Vinkov poziv za djelovanje, a on je potom shvatio da kršćanska ljubav – ako želi biti djelotvorna – mora biti dobro organizirana. Upravo je taj događaj uspijevao mijenjati svijet tijekom četiri stotine godina.

Navedeni doživljaj jednako tako oživotvoruje tekst Evanđelja koji je u središtu vinkovskoga poziva i koji ovdje nudimo – Matej 25, 35: „Stranac bijah i primiste me“. Pružajući ruku i pomažući strancima u našoj sredini očitujemo solidarnost s događajem u Chatillonu i ujedinjenost u našem vinkovskom pozivu – uprisutnjujemo u svojoj zajednici primjer dobroga Samaritanca.

Tko su u naše doba stranci u našoj sredini? Odgovor je toliko raznolik: izbjeglice što bježe od progona i siromaštva, osobe raseljene unutar vlastite zemlje zbog građanskoga rata, prognanici u potrazi za novim životom, beskućnici, osobe što se same bore s tjelesnom ili duševnom bolešću, oni koji su izloženi diskriminaciji možda zbog svoje vjere, rase, boje kože, osamljene i ranjive osobe, mladi i ostarjeli. Brojne osobe navedenih skupina i njihovi problemi već su uključeni u djelotvorne akcije članova vinkovske obitelji na svjetskoj razini. Međutim, možemo li učiniti više? Pojavljuju li se novi oblici siromaštva na koje smo pozvani odgovarati?

Prigodom obilježavanja 400. obljetnice rođenja vinkovske karizme, međunarodni dužnosnici vinkovske obitelji žele pozvati sve članove Vinkovske obitelji diljem čitavoga svijeta da razmotre na koji bismo način mogli bolje prihvaćati strance u svojim zajednicama i učiniti da oni budu središte 400. godišnjice vinkovske karizme.

Godina prihvata stranaca odvijat će se od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. Službeno će je proglasiti o. Gregory Gay, vrhovni poglavar Misijske družbe – lazarista, 15. svibnja 2016., na svetkovinu Duhova. Taj datum je posebno važan za našu vinkovsku obitelj. On također označava završetak Godine suradnje, upućujući nam poziv na djelovanje i na iznalaženje konkretnih načina radi pružanja pomoći strancima u našemu okruženju. Povezuje nas isto tako još dublje sa sveopćom Crkvom koja, pod vodstvom pape Franje, proslavlja Godinu milosrđa.

Međunarodni će dužnosnici Vinkovske obitelji od 15. svibnja 2016. pokrenuti razradu postupka i savjetovanje s ograncima Obitelji, u uskoj suradnji sa svojim područnim i nacionalnim ograncima. Pozvani su da se usredotoče na sljedeća pitanja:

  • Tko su stranci u našoj sredini?
  • Kako ih trenutno podupiremo?
  • Koje se nove potrebe javljaju?
  • Kako bismo mogli odgovoriti na te potrebe?
  • Može li se dogoditi da i mi postanemo stranci potrebni prihvata?

Ovo savjetovanje i nove ideje koje će ono potaknuti omogućit će svakomu ogranku vinkovske obitelji da do 1. listopada razradi plan rada za izvršenje u 2017. Radni će planovi potom biti dostavljeni Komisiji za suradnju Vinkovske obitelji koja će objedinjavati i podržavati aktivnosti na svjetskoj razini umnožavanjem materijala za razmišljanje na web stranici famvin.org. Komisija će se isto tako potruditi sastaviti konačno izvješće o rezultatima i odjeku te inicijative do polovice 2018. kako bismo mogli vrednovati rezultat naših aktivnosti na svjetskoj razini.

Kada vinkovska obitelj ostvari usku povezanost na terenu, ohrabrit ćemo Obitelj za suradnju na mjesnoj, područnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Kao što je priznavao i sam sveti Vinko Paulski – bolji smo i učinkovitiji kada radimo zajedno.

Primanje stranaca među nas moramo smatrati pozivom upućenim svima koji s nama dijele (ili bi mogli biti zainteresirani za) vinkovske vrijednosti, naše poslanje ili našu duhovnost. Osobe koje mi sada poslužujemo sposobne su kao i mi primati strance – ako ih pozovemo da to učine. To ne ovisi o moći i o bogatstvu ili društvenom položaju. Prilika je to svima i za svakoga biti dionikom naše obitelji i sudjelovati na našim slavljima tijekom godine.

Prijevod s francuskoga: s. M. Arkanđela Smoljo


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: