Novi papa ljubio je noge bolesnika od AIDS-a

Objavljeno: 14. ožujka 2013.

Kao nadbiskup Buenos Airesa, Jorge Mario Bergoglio postao je poznat po svojoj poniznosti i suosjećanju prema ljudima s ruba društva. U pamćenju je ostao događaj iz 2001. godine kada je posjetio jedan hospicij gdje je prao i ljubio noge 12 pacijenata oboljelih od AIDS-a (na slici).

Osim toga, na Veliki je četvrtak 2008. godine, tijekom mise Večere Gospodnje u crkvi Gospe od Lujana u Buenos Airesu, oprao noge i dvanaestorici liječenih ovisnika o drogi.

– Svake godine, ponavljajući gestu koju je Isus učinio na Posljednjoj večeri, naš nas Nadbiskup uči kakav bi trebao biti stav Crkve prema najmanje zaštićenima – objasnila je 2008. godine nadbiskupija Buenos Airesa u svojem priopćenju.

I.V. | Bitno.netZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: