O. TOMAŽ MAVRIČ NOVI VRHOVNI POGLAVAR LAZARISTA

Objavljeno: 6. srpnja 2016.

U utorak, 5. srpnja 2016., na 42. Generalnom kapitulu lazarista u Chicagu, izabran je novi vrhovni poglavar lazarista i Družbe kćeri kršćanske ljubavi otac TOMAŽ MAVRIČ. Njegov prethodnik otac Gregory Gay obnašao je službu vrhovnog poglavara lazarista u dva mandata, od 2004. do 2016. godine.


Vrhovni poglavar o. Mavrič rođen je 9. svibnja 1959. u Buenos Airesu (župa San Antonio). U Misijsku družbu stupio je 11. prosinca 1976., ulaskom u novicijat u Beogradu, kao član Slovenske provincije. Studij teologije završio je 1983. na Teološkom fakultetu u Ljubljani. Za svećenika je zaređen u ljubljanskoj prvostolnici 29. lipnja 1983. po rukama nadbiskupa dr. Alojzija Šuštarja.

Djelovao je u Argentini, Torontu i Sloveniji, odakle je primivši misionarski križ iz ruku ljubljanskog nadbiskupa Franca Rodea otputovao u misije u Sibir (Nižnij Tagil).

Od 2009. godine obnašao je službu vicevizitatora viceprovincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Kijevu, u Ukrajini.Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: