Obilježen 20. svjetski dan bolesnika u domu „sv. Josip Radnik“ u Ljubuškom

Objavljeno: 12. veljače 2012.

„Ustani! Idi! Vjera te tvoja spasila!“

Lk 17, 19


U subotu, 11. veljače na spomendan Gospe Lurdske, koji je ujedno i 20. svjetski dan bolesnika, u našem domu „sv. Josip Radnik“ u Ljubuškom služena je sv. Misa koju je predvodio fra Velimir Mandić, gvardijan franjevačkog samostana na Humcu uz prisustvo naših korisnica, djelatnica doma i nas  sestara.

Istaknuvši važnost povjerenja u Božje milosrđe, fra Velimir je pozvao naše korisnice da zahvaljuju Bogu što svojim trpljenjem „nadopunjuju ono što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo njegovo, za Crkvu .“ Često se čini da zbog starosti, bolesti i osjećaja beskorisnosti naš život postaje suviše teškim, no u takvim trenutcima moramo znati prepoznati milost sjedinjenja s Kristom raspetim i zazvati Gospodina „sigurni da nas njegova ljubav nikad neće napustiti i da ni ljubav Crkve koja u ovom svijetu nastavlja njegovo djelo spasenja neće nikada uminuti“. Fra Velimir je , također, ohrabrio sve naše djelatnice da i dalje budu neumorne u pružanju ruke milosrdnice svima potrebnima po uzoru na samog Isusa Krista koji je strpljivo slušao, služio, ljubio i, na koncu, sama sebe predao za sve one koje mu je Otac povjerio. A mi? Mi sestre zahvalna srca „svojim služenjem bolesnicima i starcima nastavljamo Kristovo služenje čovjeku, kao su nam to namijenili sveti Vinko i sveta Lujza nadahnuti Duhom Svetim i prožeti ljubavlju prema Bogu i siromasima “.

Doista, sudjelovanje u boli, patnji i osjećaju nemoći postaje iscjeliteljski jer nas pozivaju da život shvaćamo ozbiljno, da ga uvijek iznova primamo kao dar iz Božje ruke, da vjerujemo svaki put kad ne razumijemo. Sveti Vinko je to dobro znao kad je rekao da će nam  zbog ljubavi… i samo zbog ljubavi „siromasi“ oprostiti kruh koji im dajemo. Jer bez ljubavi čovjek postaje nespreman nositi teret drugih i umjesto da liječi, umjesto da oslobađa, on nehotice ranjava.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: