Odlazak na Salomonske Otoke

Objavljeno: 11. travnja 2013.

U četvrtak, 11. travnja 2013. godine, sestre Kuće matice zajedničkom molitvom u crkvi sv. Vinka Paulskoga ispratile su časnu majku Miroslavu Bradica, s. M. Ružu Raič i s. Marinku Blatarić na put za Salomonske Otoke. Časna Majka će po prvi put u svojstvu vrhovne glavarice posjetiti sestarsku zajednicu u Bumi. S. M. Ruža će se pridružiti našim sestrama koje su 2011. godine prve započele misijsko djelovanje Družbe sestara milosrdnica u Bumi, u biskupiji Auki. S njima u pratnji je s. Marinka Blatarić, koja je zajedno s još tri sestre započela misijsko djelovanje u Bumi, ali se nakon godinu dana, zbog opravdanih razloga, morala vratiti u Hrvatsku.

Za sretan put našim putnicama do Salomonskih Otoka sestre su u 15,00 sati izmolile molitvu Krist je za nas poslušan bio a vrhovna zamjenica s. M. Korona Cigić u ime cijele zajednice uputila je Gospodinu ovu molitvu:

Gospodine Isuse, dok klečimo pred Tobom izloženim u Presvetom Oltarskom Sakramentu, povjeravamo Tvom blagoslovu i zaštiti naše sestre putnice: vrhovnu glavaricu Majku Miroslavu, s.M. Ružu i s.Marinku koje sada, iz naše perspektive, kreću na kraj svijeta.

U ovom uskrsnom vremenu kad se poseban način sjećamo Tvojih riječi: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte Evanđelje svemu stvorenju!“ molimo Te za s.M.Ružu koja počinje svoje misijsko djelovanje i pridružuje se našim sestrama: s.M.Slavki, s.M.Augustini i s.Jasni koje već djeluju na Salomonskim Otocima. Sve ih obdari svojim Svetim Duhom, štiti ih i čuvaj, da svima onima kojima su poslane budu vijesnice Tebe Uskrsnuloga i svjedokinje Tvoje milosrdne ljubavi prema svakom čovjeku, osobito prema onima najpotrebnijima.

Uskrsli Gospodine bdij nad našim sestrama putnicama, štiti ih na kopnu, na moru i u zraku, blagoslovi njih, sve njihove suputnike, vozače, pilote, kapetane, posade i sve one koje će susresti na ovom dugom putovanju.Neka ih prati svjetlo iz ove pokaznice, s mjesta gdje su naše prve sestre došle u misije. Neka ih čuvaju anđeli zaštitnici. Daruj im siguran put, lijepo vrijeme i sretan dolazak u Bumu.

Usliši nas Ti koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Zatim su sestre zapjevale pjesmu blaženog pape Ivana Pavla II. Krist jednom stade na žalu te zajednički molitveni oproštaj zaključile molitvom Pod obranu se tvoju utječemo te zazivima:

sveti Josipe,

sveti oče Vinko,

sveta majko Lujzo,

svi sveti članovi naše velike vinkovske obitelji,

sveti Franjo Ksaverski,

sveta Terezijo od Djeteta Isusa,

sveti Nikola Putniče, svi sveci i svetice Božje…

Neka im je sretan i blagoslovljen put do Salomona!

S. M. Jelena Ikić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: