Odnos komunističkog režima prema sestrama milosrdnicama

Objavljeno: 10. rujna 2022.

Što je i kakav je bio komunistički režim, može se iščitati i na temelju povijesnih činjenica njihova odnosa prema Katoličkoj Crkvi. Na svojoj su koži to ponajbolje osjetile sestre milosrdnice od 1945. do 1952., o čemu piše s. Veronika Mila Popić.

U djelu znakovita naziva Milosrđe otkupljuje mržnju otisnuta je proširena verzija doktorske disertacije s. Veronike pod nazivom Odnos jugoslavenskog komunističkog režima prema Družbi sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog – Zagreb od 1945. do 1952. godine, što je ujedno i podnaslov knjige ispisane na 341 stranici. Nakladnik djela objavljena 2021. u biblioteci Analecta Croatica christiana je Kršćanska sadašnjost u suizdanju s Družbom sestara milosrdnica Svetog Vinka Paulskog Zagreb.

 

Vrijeme progona i mučeništva

Kako piše u predgovoru, riječ je o knjizi koja je plod sustavna i dugotrajna rada na ovoj temi, a „koje je kao priprava započinjanja biskupijskoga postupka beatifikacije uključivalo istraživanje života i smrti sestre Žarke Julijane Ivasić, milosrdnice, strijeljane u Gospiću 1946.“. U istom se kontekstu može otkriti poveznica naslova sa sestrama koje je utemeljio Sv. Vinko Paulski. „Poslanje milosrđa u razdoblju prodora ‘kulture smrti’, tijekom vremena komunističke represije, stavilo je njihovo zvanje na vagu onih kojima je uteg bio stav ‘pokloniti se ili ukloniti’, što bi u kontekstu poslanja milosrdnice značilo zamijeniti caritas humanitarnim djelovanjem – postati možda kvalitetna radnica, ali ne i svjedočka poslužiteljica evanđeoskih vrijednosti“, objašnjava se kao smjerokaz stradanja koje je Družba sestara milosrdnica pretrpjela od komunista zbog svoje razgranate predratne i ratne odgojno-prosvjetne i zdravstveno-karitativne djelatnosti.

Stoga čitatelj može na ovim stranicama dobiti potpuniju spoznaju totalitarističkoga režima i razdoblja tijekom koga su sestre milosrdnice, kao i Katolička Crkva u cjelini, pretrpjele progon sličan onomu iz prvih kršćanskih vremena koje je bilo obilježeno progonima, zatvaranjima te istinskim mučeništvom.

 

Komunistička represija nad Družbom

Cjelokupno je djelo, čiji su recenzenti dr. Miroslav Akmadža i dr. Mario Jareb, sazdano od šest poglavlja kojima prethode predgovor i uvod, te sve biva završeno zaključkom.

Želeći na znanstveni način ocijeniti način odnosa komunističke vlasti prema Družbe te doći do stvarnih pokazatelja represivna stava vlasti prema istoj – koji se očitovao u promjeni naravi njezine djelatnosti i promjeni nekih dotadašnjih oblika njezina života – s. Veronika služila se kritičkom raščlambom dostupna arhivskog gradiva i objavljenih izvora, novina, časopisa te historiografskih radova. Sve je razradila kroz naslove: Državna represija prema članicama DružbeOduzimanje Družbine imovineOnemogućavanja Družbina prosvjetnog djelovanja u Federalnoj državi/Narodnoj Republici HrvatskojZabrana djelovanja u redovničkom odijelu članicama DružbeOstali oblici represije prema članicama Družbe i Promjene u brojčanom stanju.

Što je sve u promatranom razdoblju 1945. – 1952. pretrpjela ova Družba, ilustrira podatak da su pod nekim oblikom represije na području bivše Jugoslavije bile 93 milosrdnice: u NR Hrvatskoj 44 (šest ih je ubijeno); u NR BiH 43; u NR Srbiji šest. A samo u BiH putem tzv. agrarnih reformi i kolonizacije ovoj je Družbi oduzeta 21 zgrada. Uz to, broj milosrdnica znatno je opao te je od 1 923 iz 1945. sveden na 1 638 u 1952. godini.

Osim mnoštva podataka koji sežu puno dalje od kvantitativna nabrajanja, vrijednosti ovoga djela doprinosi i 21 slikovni prilog u kojima se mogu pronaći fotografije: institucija koje su pripadale Družbi, sestara milosrdnica koje je ubio komunistički režim, sestara na radnom mjestu te faksimili povezani s pojedinim slučajevima. „Osobit način stradanja jednog ženskog ogranka institucionalne Crkve moći će poslužiti i kao ogledni primjer za istraživanje i analizu položaja ostalih ženskih redovničkih družbi u vrijeme komunističke vlasti u promatranom razdoblju“, zaključuje autorica.

 

O autorici

S. Veronika Mila Popić, milosrdnica, članica Provincije Majke dobroga savjeta Rijeka, rođena je 1976. u Zagrebu. Nakon Opće gimnazije u Puli završila je kroatistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U Družbu sestara milosrdnica stupila je 1998. te doživotne zavjete položila u Rijeci 2006.

Magisterij iz kršćanske duhovnosti postigla je 2004. u Londonu na Heythrop Collegeu, a studij povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu okrunila je 2016. obranom doktorske disertacije.

 Izvor: Katolički tjednik


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: