Okružnica Vrhovne poglavarice za korizmu 2023.

Objavljeno: 24. veljače 2023.

O svi vi što putem prolazite, pogledajte i vidite ima li boli kakva je bol moja.

                                                                                                             /Tužaljke/

 

Korizma, 2023.

Drage moje sestre!

Započinje vrijeme korizme, milosno vrijeme molitve i sabranosti, vrijeme šutnje i dubokog propitivanja svoga vlastitog života pred licem propetoga Krista i njegove bolima ucviljene Majke. U ovim sudbonosnim vremenima krvavih ratova, razornih potresa, elementarnih nepogoda svake vrste, kao i vremenima nabujale ljudske mržnje, zaustavimo se na trenutak pred sudbinom svijeta i svojom vlastitim sudbinom kojom smo i uronjene u povijest čovječanstva. Nismo li na svijetu upravo zato da budemo svjetlo u tami, ljubav u moru mržnje, tračak dobrote u zloći koja nas preplavljuje. Nismo li pozvane da postanemo graditeljice mira, nositeljice dobrote i milosrđa, praštanja i ljubavi u ovom svijetu očaja i beznađa. Ali da bismo to mogle potrebno je te divne odlike ponajprije posjedovati u vlastitom životu.

Zato nastojmo, drage moje sestre, u ovo sveto korizmeno vrijeme sve učiniti da nam korizma bude novi početak i snažni ispit savjesti o svim svojim riječima, postupcima i djelima. Ne stvarajmo mnogo odluka jer mi mnoge od njih mogle ostati bez ploda. Stvarajmo odluke vezane uz vlastite pogreške i zle navike, borimo se čvrsto i odlučno ne popuštajući u trenucima klonuća i obeshrabrenosti. Zagledane u Krista patnika, koji posrće i pada pod teretom naših grijeha ali se uvijek ponovo diže da bi nas ohrabrio i doveo do pobjede i uskrsnuća, koračajmo i mi hrabro svojim životnim putem bez gorčine i tužbe.

U ovo sveto vrijeme prionimo žarče uz svetu molitvu i razmatranje Božje riječi, uranjajmo u trenutke sabranosti i adoracije pred Presvetim. Riječi ogovora, mržnje i kritike neka posve nestanu iz naših usta, kako bismo ustupile prostor Božjoj riječi. Bude li ona pažljivo slušana i razmatrana u dubini duše, urodit će riječima ljubavi, dobrote i zahvale.

Korizma nas osobito potiče na ljubav prema bližnjemu. U šutnji i sabranosti razotkriva se naš okrutni egoizam koji traži samo sebe i svoje zadovoljstvo,  ne mareći za potrebe svojih najbližih koji vape za lijepom riječju i konkretnom pomoći. Drage sestre, otvorimo svoja srca ljubavi i dobroti, ne dopustimo da nas zlo povuče u svoje mreže, već iskrenim sestrinskim odnosima gradimo atmosferu mira, radosti i zajedništva. Tamo gdje vlada ljubav i sloga sam Bog je prisutan, a s njime i sve nebeske radosti. Neka se to dogodi u svim našim redovničkim zajednicama upravo ove korizme. Budući da je ovo vrijeme neposrednih priprava za kapitule većine naših provincija, svima vama od srca želim snažno vodstvo Duha Svetoga, mudrost i razboritost u donošenju odluka te istinsku sestrinsku suradnju, poštivanje i osluškivanje jedne drugih u razgovorima i raspravama.

To vam od srca želim, moleći za vas i s vama.

Vaša majka Miroslava


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: