OKRUŽNO PISMO ČASNE MAJKE MIROSLAVE ZA DOŠAŠĆE 2022.

Objavljeno: 27. studenoga 2022.

Došašće, 2022.

Drage moje sestre !

I ove godine, tiho i nečujno uz blagdan Bezgrješne Djevice od čudotvorne medaljice dolazi nam sveto adventsko vrijeme i sjeća nas na prolaznost vremena, blizinu vječnosti i ponovni Kristov dolazak. Ove godine, na pragu adventa stoji naša Gospa od čudotvorne medaljice te nas poziva da zajedno s njom prođemo kroz ovo sveto vrijeme prateći Isusa koji preko nje uvijek ponovno, tiho i neopaženo, ulazi u svjetsku povijest i u život svake pojedine osobe, koja je spremna isprazniti svoje srce od beznačajnih stvari i pripremiti mu doličan stan. Iščekujući Mariju s Isusom dopustimo joj da uđe u našu kuću, u naš samostan, u naše sobe i u naša srca. Učinimo sve da naš prostor bude prikladan za doček tako visokih gostiju?

Potrudimo se u ovo sveto adventsko vrijeme da naš  samostan odiše slogom, ljubavlju i mirom. Neka ponovno oživi revna i djelotvorna sestrinska ljubav koja uključuje spremnost bez oklijevanja priskočiti u pomoć. Trudimo se olakšati život jedna drugoj, priznati i pohvaliti napore onih koje po dužnosti revnije brinu za dobro svoje zajednice. Trudimo se svim silama ispuniti svoja srca dobrotom i ljubavlju, a ne mržnjom, zavišću i ljubomorom. Ugledajmo se u svemu u Presvetu Djevicu. Ona, koja u svom krilu nosi Isusa, najbolje zna prepoznati potrebe svih onih koji su u nevolji. Marija žuri u Elizabetinu kuću da ju utješi, ohrabri i da joj pomogne. Svojim postupcima i primjerom snažno nas potiče da i mi, koje svakog dana primamo živog Spasitelja u euharistiji, požurimo u pomoć bližnjima bilo da su to naše bolesne sestre, ili sestre preopterećene poslom, brojni siromasi, napuštena djeca i starci koji traže samo malo hrane, toplu riječ i trenutke razumijevanja.

Istina, to od nas traži žrtvu i odricanje od svoga komoditeta, od svoga slobodnog vremena koje četo potratimo u beskorisnim razgovorima koji nas ponekad mogu dovesti i do teških kleveta i ocrnjivanja.

Stoga, drage sestre, posebno u ovo sveto vrijeme bdijmo nad svojim vremenom, nad svojim jezikom, bdijmo nad svojim mislima i riječima koje često mogu biti ubojiti mač koji ranjava do dna duše i ostavlja teške posljedice u onima koji su njime pogođeni. Promislimo sa svom ozbiljnošću što nam Krist o tome govori u Matejevu evanđelju: „ … za svaku beskorisnu riječ koju ljudi izgovore polagat će račun u dan suda. Jer po svojim riječima bit ćeš opravdan i po svojim riječima bit ćeš osuđen“ (Mt 12, 36-37). Ne bi li nas to itekako trebalo zaustaviti u izgovaranju brzopletih riječi i dovesti do provjere istinitosti svake pojedine riječi?

Advent je sveto vrijeme budnosti, iščekivanja i dolaska. To je vrijeme koje objedinjuje prošlost i budućnost, koje traži od nas jasno opredjeljenje za vječne vrjednote. Krenimo, stoga, radosno ususret Kristu, očistimo srca i pameti od zlih misli, prihvatimo spremno sve teškoće života koje nam, ako ih budemo strpljivo podnosile, donose obilni blagoslov. Pogledajmo još jednom Marijin život koji je provodila u siromaštvu, ponizna i poslušna svakoj riječi Božjoj, bez mrmljanja i protivljenja pa i onda kad je Bog od nje tražio velike žrtve.

Ovog adventa zamolimo Mariju da uđe u naše samostane, da svaku našu kuću svojom ljubavlju i milošću pretvori u Betlehem, u kuću dobrote i iskrene sestrinske ljubavi u kojoj će Krist rado boraviti kroz sve dane našega života. Pobijedimo mlitavost i bezvoljnost, trgnimo se i ne budimo usporene i uspavane, nego oduševljeno hrlimo ususret Spasitelju. U ove svete dane otklonimo sve zle misli, riječi i postupke koji dovode do razdora i netrpeljivosti. Neka nam jedina želja bude da po Kristu donesemo drugima istinsku radost Božje blizine, kao što je to učinila bezgrješna Nazaretska Djevica.

To iskreno želim sebi i vama, drage sestre, za ovo sveto adventsko vrijeme uz iskrenu preporuku u svete molitve.

 

Vaša majka

Miroslava Bradica


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: