OKRUŽNO PISMO ČASNE MAJKE MIROSLAVE ZA DOŠAŠĆE 2022.

Objavljeno: 27. studenoga 2022.

Došašće, 2022.

Drage moje sestre !

I ove godine, tiho i nečujno uz blagdan Bezgrješne Djevice od čudotvorne medaljice dolazi nam sveto adventsko vrijeme i sjeća nas na prolaznost vremena, blizinu vječnosti i ponovni Kristov dolazak. Ove godine, na pragu adventa stoji naša Gospa od čudotvorne medaljice te nas poziva da zajedno s njom prođemo kroz ovo sveto vrijeme prateći Isusa koji preko nje uvijek ponovno, tiho i neopaženo, ulazi u svjetsku povijest i u život svake pojedine osobe, koja je spremna isprazniti svoje srce od beznačajnih stvari i pripremiti mu doličan stan. Iščekujući Mariju s Isusom dopustimo joj da uđe u našu kuću, u naš samostan, u naše sobe i u naša srca. Učinimo sve da naš prostor bude prikladan za doček tako visokih gostiju?

Potrudimo se u ovo sveto adventsko vrijeme da naš  samostan odiše slogom, ljubavlju i mirom. Neka ponovno oživi revna i djelotvorna sestrinska ljubav koja uključuje spremnost bez oklijevanja priskočiti u pomoć. Trudimo se olakšati život jedna drugoj, priznati i pohvaliti napore onih koje po dužnosti revnije brinu za dobro svoje zajednice. Trudimo se svim silama ispuniti svoja srca dobrotom i ljubavlju, a ne mržnjom, zavišću i ljubomorom. Ugledajmo se u svemu u Presvetu Djevicu. Ona, koja u svom krilu nosi Isusa, najbolje zna prepoznati potrebe svih onih koji su u nevolji. Marija žuri u Elizabetinu kuću da ju utješi, ohrabri i da joj pomogne. Svojim postupcima i primjerom snažno nas potiče da i mi, koje svakog dana primamo živog Spasitelja u euharistiji, požurimo u pomoć bližnjima bilo da su to naše bolesne sestre, ili sestre preopterećene poslom, brojni siromasi, napuštena djeca i starci koji traže samo malo hrane, toplu riječ i trenutke razumijevanja.

Istina, to od nas traži žrtvu i odricanje od svoga komoditeta, od svoga slobodnog vremena koje četo potratimo u beskorisnim razgovorima koji nas ponekad mogu dovesti i do teških kleveta i ocrnjivanja.

Stoga, drage sestre, posebno u ovo sveto vrijeme bdijmo nad svojim vremenom, nad svojim jezikom, bdijmo nad svojim mislima i riječima koje često mogu biti ubojiti mač koji ranjava do dna duše i ostavlja teške posljedice u onima koji su njime pogođeni. Promislimo sa svom ozbiljnošću što nam Krist o tome govori u Matejevu evanđelju: „ … za svaku beskorisnu riječ koju ljudi izgovore polagat će račun u dan suda. Jer po svojim riječima bit ćeš opravdan i po svojim riječima bit ćeš osuđen“ (Mt 12, 36-37). Ne bi li nas to itekako trebalo zaustaviti u izgovaranju brzopletih riječi i dovesti do provjere istinitosti svake pojedine riječi?

Advent je sveto vrijeme budnosti, iščekivanja i dolaska. To je vrijeme koje objedinjuje prošlost i budućnost, koje traži od nas jasno opredjeljenje za vječne vrjednote. Krenimo, stoga, radosno ususret Kristu, očistimo srca i pameti od zlih misli, prihvatimo spremno sve teškoće života koje nam, ako ih budemo strpljivo podnosile, donose obilni blagoslov. Pogledajmo još jednom Marijin život koji je provodila u siromaštvu, ponizna i poslušna svakoj riječi Božjoj, bez mrmljanja i protivljenja pa i onda kad je Bog od nje tražio velike žrtve.

Ovog adventa zamolimo Mariju da uđe u naše samostane, da svaku našu kuću svojom ljubavlju i milošću pretvori u Betlehem, u kuću dobrote i iskrene sestrinske ljubavi u kojoj će Krist rado boraviti kroz sve dane našega života. Pobijedimo mlitavost i bezvoljnost, trgnimo se i ne budimo usporene i uspavane, nego oduševljeno hrlimo ususret Spasitelju. U ove svete dane otklonimo sve zle misli, riječi i postupke koji dovode do razdora i netrpeljivosti. Neka nam jedina želja bude da po Kristu donesemo drugima istinsku radost Božje blizine, kao što je to učinila bezgrješna Nazaretska Djevica.

To iskreno želim sebi i vama, drage sestre, za ovo sveto adventsko vrijeme uz iskrenu preporuku u svete molitve.

 

Vaša majka

Miroslava Bradica


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: