OTVOREN BISKUPIJSKI POSTUPAK ZA PROGLAŠENJE BLAŽENIMA SEDAM SESTARA MILOSRDNICA

Objavljeno: 17. svibnja 2018.

U Gospiću je 16. svibnja 2018., na 72. godišnjicu mučeničke smrti sestre Žarke Ivasić, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić svečano otvorio Postupak beatifikacije ili proglašenja mučeništva službenica Božjih sestre Žarke Ivasić i šest susestara mučenica (s. M. Kornelije Horvat, s. Lipharde Horvat, s. Geralde Jakob, s. Konstantine Mesar, s. Trofime Miloslavić i s. Blande Stipetić) iz Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga – Zagreb, koje su stradale od komunističkog režima iz mržnje prema vjeri.

Otvaranju postupka prethodio je molitveni pohod grobu s. Žarke Ivasić, koji se nalazi na gospićkom gradskom groblju u blizini kapelice svete Marije Magdalene. Upravo je prije 72 godine strijeljana uza zid spomenute grobljanske kapelice, podnijevši smrt čvrstom vjerom u Gospodina i ostavivši mnogima sliku hrabre i predane kršćanke – redovnice.  Nakon molitve na grobu krenula je povorka sestara milosrdnica, predvođenih vrhovnom poglavaricom s. Miroslavom Bradica, nekoliko članova rodbine s. Žarke te brojnih štovatelja ovih sedam službenica Božjih, za koje će se od danas širom svijeta uzdizati Gospodinu vapaji da ih što prije proslavi čašću oltara.

Euharistijsko slavlje u 17 sati, u gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije, predslavio je mjerodavni biskup u Postupku mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski, u koncelebraciji s dr. Zvonimirom Kurečićem, postulatorom, preč. Mišelom Grgurićem, kancelarom biskupije i zapisničarom Prve sjednice, dr. fra Ratkom Radišićem, delegiranim sucem, mr. Vjekoslavom Đapićem, promicateljem pravde, vlč. Marijom Vazgečom, župnikom katedralne župe, vlč. Ivanom Vučakom, župnikom Župe Presvetog Trojstva u Krašiću, o. Jozom Milanovićem te devetoricom svećenika gospićko-senjske biskupije. Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao zbor sestara milosrdnica pod ravnanjem orguljašice s. M. Elizabete Peršić i dirigentice s. M. Vlaste Tkalec.

Na kraju svete mise, nakon blagoslova, himnom O, dođi, Stvorče, Duše Svet otvorena je Prva sjednica biskupijskog postupka za proglašenje blaženima spomenutih sedam službenica Božjih. Postulator kauze dr. Zvonimir Kurečić najprije je pročitao Prvu molbu za postupak s. Žarke Julijane Ivasić, za koju je započet postupak još 2010. godine, a koji se sada, čitanjem Druge molbe od 2. ožujka ove godine proširuje na još šest njezinih susestara, žrtava partizansko-komunističke mržnje krajem Drugog svjetskog rata i poraća, prema katoličkim redovnicama i Crkvi općenito.

Nakon što su Biskup, Delegirani sudac i Promicatelj pravde izjavili ispravnost pročitanoga, a Biskup ih prihvatio kao zakonite isprave, Kancelar biskupije pročitao je tri važna dokumenta Kongregacije za kauze svetaca (Nihil obstat za kauzu s. Žarke, Nihil obstat za objedinjenje kauze te Nihil obstat za objedinjenu kauzu) te Biskupove dekrete (Proglas o proširenom Postupku  od 9. travnja 2018., Dekret o otvaranju postupka beatifikacije ili proglašenja mučeništva službenica Božjih Žarke Ivasić i šest susestara od 11. svibnja 2018., Dekret ustrojstva suda, imenovanje službenika suda i članova Povjerenstva stručnjaka za povijest i arhivistiku od 15. svibnja 2018.).

Prema protokolu, uslijedilo je prihvaćanje imenovanih službi i polaganje prisege svih članova Postupka: mjerodavnog Biskupa, službenikâ suda (fra Ratko Radišić, delegirani sudac, mr. Vjekoslav Đapić, promicatelj pravde, dr. Ana Volarić Mršić, bilježničarka i arhivistkinja, s. M. Vlasta Gabrijela Tkalec, pridodana bilježničarka i arhivistkinja), članova Povjerenstva za povijest i arhivistiku (s. Veronika Mila Popić, predsjednik Povjerenstva,  dr. Josip Jurčević i dr. Stjepan Razum, članovi Povjerenstva), postulatora i vicepostulatorice s. M. Tee Ane Juratović. Zatim je Postulator predao Biskupu popis svjedoka, koji je on prihvatio riječima „Odobravam popis svjedoka uz navedene zadrške.“ Nakon što je Delegirani sudac od Biskupa primio popis svjedoka odmah je najavio i sljedeću sjednicu na koju će službeno biti pozvati svi članovi.

Po završetku Prve sjednice s. Veronika Popić, predsjednica Povjerenstva za povijest i arhivistiku, iznijela je sažeti prikaz početka i dosad učinjenoga u pokretanju postupka proglašenja blaženom s. Žarke Ivasić a vrhovna poglavarica Družbe s. Miroslava Bradica je uz riječ zahvale predala Biskupu na dar spomen-sliku službenica Božjih sestara mučenica.

 

Riječima postulatora mons. Zvonimira Kurečića, koje donosimo u cijelosti, zaključeno je ovo svečano slavlje otvaranja postupka:

„Oče Biskupe, subraćo svećenici, članovi Sudišta i Povjerenstva, sestre milosrdnice, draga braćo i sestre -vjerni i dragi poštovatelji službenica Božjih s. Žarke Julijane Ivasić i šest susestara, ovaj obredni početak Postupka za njihovo proglašenje blaženima i svetima, milosni je prvenstveno za Družbu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga s kućom maticom u Zagrebu, za župe – osobito za župu Krašić iz koje su među nama hodočasnici predvođeni župnikom preč. Ivanom Vučakom, nadbiskupije i biskupije iz kojih potječu Službenice Božje, za njihovu rodbinu i za cijelu Crkvu u Hrvata.

Zahvalimo Bogu za ovaj radosni događaj, velika hvala biskupu gospičko-senjskom, kao mjerodavnom biskupu u Postupku, mons. Zdenku Križiću za predvođenje Euharistijskog  slavlja i svečanosti otvaranja Postupka, hvala kancelaru Biskupskog ordinarijata preč. Mišelu Grguriću, hvala župniku i rektoru katedrale preč. Mariu Vazgeču, hvala svima koji su uložili trud u pripremanju ovoga slavlja, osobito sestrama milosrdnicama na čelu s vrhovnom poglavaricom s. Miroslavom Bradica.

Ovime zaključujemo današnji znakoviti obred zajedništva u Kristu, s vjerom da nas s neba prate svojim zagovorom službenice Božje s. Žarka Julijana Ivasić i šest susestara (s. Kornelija Armina Horvat, s. Lipharda Josipa Horvat, s. Geralda Ana Jakob, s. Konstantina Roza Mesar, s. Trofima Manda Miloslavić, s. Blanda Katarina Stipetić) zavjetovane sestre iz Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga – Zagreb, žrtve komunističkog režima – ubijene iz mržnje prema vjeri.

Na izlazu iz Katedrale, uzmite spomen-sličice naših službenica Božjih s molitvom i kratkim  životopisom.  Neka nam svima postanu pomoćnice i zagovornice kod Boga. Molimo molitvu koja se nalazi na sličici za njihovo proglašenje blaženima i svetima.  Ako po njihovu zagovoru tko dobije od Boga milosti, ili milosna uslišanja, javite na adresu  naznačenu na sličici.

Milost i mir sa svima vama! Bogu hvala!“

s. M. Jelena Ikić

 

Molitva za proglašenje službenica Božjih

 


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: