Papa Franjo: ‘Ne brbljajmo! Ne budimo uglađeni kršćani s lošim osobinama!’

Objavljeno: 18. svibnja 2013.

Kršćanin se mora oprijeti napasti da se miješa u život drugih – istaknuo je papa Franjo u propovijedi na jutarnjoj misi u subotu 18. svibnja, , susalvljenoj u kapeli Doma Sveta Marta s don Danijelom Grechom, iz Rimskog vikarijata, na kojoj je sudjelovala skupina studenata Papinskog lateranskog sveučilišta na čelu s rektorom msgr. Enrikom Dal Cavolo, te Kiko Argüello, Carmen Hernández i Mario Pozzi iz Neokatekumenskoga puta, kao i Roberto Fontolan i Emilia Guarnieri iz pokreta Comunione e Liberazione.

Što tebe briga?, na tom upitu koji je Isus uputio Petru, koji se miješao u tuđi život, u život učenika Ivana, kojeg je volio Isus, Papa je zasnovao prijepodnevnu propovijed. Petar je – istaknuo je Papa – vodio dijalog ljubavi s Gospodinom, a potom je taj dijalog skrenuo s pravoga puta, i Petar je bio u napasti: „Miješati se u život drugih“. A to se prostački veli, „bio je njuškalo“ – primijetio je Papa a potom se osvrnuo na dvojako miješanje u tuđi život.

Jedan je uspoređivanje, uspoređivati se s drugima. Kada je u tijeku uspoređivanje, obično se javlja gorčina a također i zavidnost, a zavist nagriza kršćansku zajednicu, nanosi joj veliku štetu, đavao upravo to želi. Drugi je pak način brbljanje. Započinje u rukavicama, a završava guljenjem kože bližnjega – ustvrdio je Papa.

I u Crkvi se puno brblja! A i mi kršćani puno brbljamo, a brbljanje je međusobno guljenje kože. Međusobno nanošenje štete. To je kao da se želi umanjiti drugoga, umjesto da rastem, trsim se da drugi bude manji od mene i tek se tada osjećam velik. Ne ide to tako! Izgleda da je lijepo brbljati… Ne znam, ali izgleda lijepo. Najprije ogovaraš jednu osobu, potom drugu, pa opet drugu i na koncu te od toga zaboli trbuh. A zašto? Brbljanje je takvo, u početku ti godi potom te ništi, uništi ti dušu. U Crkvi su razorna brljanja, zaista su razorna… jer je u njima pomalo i Kainov duh: ubiti brata jezikom; ubiti brata – protumačio je Sveti Otac.

Idući tim putom bivamo uglađeni kršćani s lošim osobinama – istaknuo je Papa pitajući se kako se predstavlja brbljanje. Obično činimo tri koraka: obmanjujemo, kada govorimo samo ono što nama odgovara, a drugo se ne spominje jer nam to ne odgovara. Neki se smiju… Ali, je li ili nije tako? Upitao je Papa i nastavio: Jesi li vidio što je? I ide dalje. Drugi je ogovaranje: kada netko zaista ima neku manu, ili je nešto strašno učinio; to pripovijedati, praviti se novinar… I tako je uništen dobar glas osobe. A treći je pak laganje: govoriti neistinu o nekomu. To je istinsko ubijanje brata. Sve je – i obmanjivanje, i ogovaranje, i laganje – grijeh! To je zaista grijeh. To je šamaranje Isusa u osobi Božje djece, njegove braće – ustvrdio je papa Franjo dodajući.

I s nama Isus postupa kao s Petrom kad ga je opomenuo: što te briga? Gospodin nam doista pokazuje put. Brbljanja ti neće učiniti dobro, jer će te odvesti duhu razaranja u Crkvi. Zato me slijedi! Ova je Isusova riječ vrlo lijepa, jasna je, puna ljubavi prema nama. Kao da je rekao: Nemojte maštati misleći da je spasenje u uspoređivanju s drugima ili u brbljanju. Spasenje je u nasljedovanju mene. Valja slijediti Isusa – upozorio je Sveti Otac a potom potaknuo na molitvu.

Molimo danas Gospodina da nam udijeli milost da se nikada ne miješamo u život drugih, da ne budemo uljudni kršćani s lošim osobinama, da slijedimo Isusa, da na njegovu putu idemo za njim. A dovoljno je to – zaključio je Papa Franjo.

Papa je tijekom propovijedi podsjetio i na jedan prizor iz života svete Male Terezije koja je Isusa pitala zašto nekomu daje puno a nekomu malo. Tada je starija sestra uzela naprstak i čašu te ih napunila vodom a potom je upitala Tereziju: što je punije. Oboje su puni, odgovorila je buduća svetica. Tako Isus postupa i s nama, ne zanima ga jesi li velik ili malen. Jedino ga zanima jesi li pun njegove ljubavi – ustvrdio je Papa.

Preuzeto s: (rv/bitno.net)Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: