Papa Franjo izabrao srebrni umjesto zlatnog prstena

Objavljeno: 20. ožujka 2013.

Pozlaćeni, srebrni ribarski prsten, jedan od papinskih simbola koje je papa Franjo dobio jutros na inauguralnoj misi, napravljen je prema prstenu koji je talijanski umjetnik Enrico Manfrini napravio za papu Pavla VI. Manfrini je radio nekoliko predmeta za ranije pape, uključujući Pija XII. i Ivana Pavla II.

Na prstenu koji papa nosi na desnoj ruci vidi se sveti Petar s aureolom kako drži par ključeva i predstavlja simbol papinstva. Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice p. Federico Lombardi rekao je da je Franjo izabrao taj prsten od tri koja su mu predstavljena.
– Originalni prsten pape Pavla VI. je otopljen, ali ovaj prsten je rađen po istom dizajnu – rekao je p. Lombardi.

Papinski ili Ribarev prsten prvi se put spominje 1265. godine u pismu pape Klementa IV. svom nećaku, gdje se govori da su pape običavale ovjeravati osobna pisma ‘žigom Ribara’. Prsten na ruku novoizabranog pape stavlja, a po smrti i skida dekan Kardinalskog zbora.

Preuzeto: I.V. | Bitno.net


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: