Papa Franjo posvetio Državu Vatikan sv. Josipu i sv. Mihaelu Arkanđelu

Objavljeno: 5. srpnja 2013.

Papa Franjo blagoslovio je jutros u Vatikanskim vrtovima kip svetog Mihaela i njegovoj zaštiti posvetio državu Vatikan. Sv. Otac je posvetu izrekao ovim riječima:

„Sv. Josipe, brani i čuvaj i daruj mir ovoj zemlji, poprskanoj krvlju sv. Petra i prvih rimskih mučenika; čuvaj i oživljuj krsnu milost u onih koji ovdje žive i djeluju; čuvaj i povećaj vjeru hodočasnika koji ovdje dolaze sa svih krajeva svijeta. Tebi posvećujemo napore i radosti svakog dana; tebi posvećujemo očekivanja i nadanja Crkve; tebi posvećujemo misli, želje i djela: sve što se čini u ime Gospodina Isusa.

O slavni Arkanđele sveti Mihaele bdij nad ovim Gradom i nad Apostolskom Stolicom, srcem i središtem katoličanstva, da živi u vjernosti Evanđelju i u vršenju herojske ljubavi. Učini nas pobjednicima protiv napasti moći, bogatstva i senzualnosti. Budi nam bedem protiv svakog podmetanja (podvala, spletki), koji ugrožavaju mir Crkve; budi straža našim mislima; oslobodi nas od opsade svjetovnog mentaliteta; budi nam duhovni vođa koji nas podržava u dobrom boju vjere. Amen“.

Na slavlju je bio prisutan i papa emeritus Benedikt XVI., kojega je papa Franjo pozvao i toplo pozdravio.

Sv. Otac naglasio je da „lik sv. Mihaela podsjeća na pobjedu dobra nad zlim i na pomoć koju svaki čovjek prima od Anđela Božjih“:

„Na putu kroz životne kušnje mi nismo sami, prate nas i pomažu Anđeli Božji, koji nam nude, tako reći, svoja krila kako bismo nadvladali tolike opasnosti, da bismo mogli letjeti više od onih stvarnosti koje sputavaju naše živote i povlače nas dolje (unazad). Posvećujući Državu Vatikan sv. Mihaelu Arkanđelu, ištemo da nas obrani od Zloga i da ga izbaci vani“.

Na kraju, Papa Franjo je pozvao na molitvu sv. Josipu da „nas učini jačim i hrabrijima kako bismo napravili prostor za Boga u našem životu i da bismo uvijek dobrim pobijedili zlo“.Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: