Papa zahvalio kardinalu Ravasiju na održavanju korizmenih duhovnih vježbi

Objavljeno: 24. veljače 2013.

Na završetku duhovnih vježbi u Vatikanu koje je predvodio kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskoga vijeća za kulturu, sudionicima se obratio Sveti Otac.
Na kraju duhovno bremenitog tjedna, samo se može reći: hvala! Hvala vam za ovu u slušanju moleću zajednicu, koja me je pratila ovaj tjedan. Naročito hvala vama, uzoriti, za ove vrlo lijepe ‘izlete“ u svemir vjere, u svemir psalama. Zadivljeni smo bogatstvom, dubinom, ljepotom toga svemira vjere, a zahvalni smo jer nam je Božja riječ govorila na nov način, novom snagom – kazao je Benedikt XVI. a potom se osvrnuo na nit vodilju duhovnih vježbi.
‘Umjetnost vjerovanja, umjetnost moljenja’, razmišljajući o tome pala mi je na um činjenica da su srednjovjekovni teolozi Logos na latinski prevodili: i kao riječ i kao umjetnost. Te su dvije riječi uzajamno povezane. U njihovu sklopu, prema srednjovjekovnim teolozima, riječ logos poprima svoje cjelovito značenje. Logos nije samo matematički razum, logos ima srce, logos je i ljubav. Istina je lijepa, istina i ljepota idu zajedno: ljepota je pečat istine – istaknuo je Benedikt XVI.
Vi ste ipak, polazeći od psalama i našega svagdanjeg iskustva, snažno istaknuli da je „vrlo lijepo“ šestoga dana – koje je Stvoritelj izgovorio – u ovome svijetu uvijek protuslovljeno patnjom i korupcijom. Izgleda kao da zloduh trajno želi zamrljati stvaranje, poreći Boga i učiniti neprepoznatljivom istinu i njezinu ljepotu. U svijetu se obilježenom zlom, Logos, vječna ljepota i vječna umjetnost, mora pojaviti kao „caput cruentatum“ okrvavljena glava.
Utjelovljeni Sin, utjelovljeni Logos, okrunjen je trnovom krunom; i tako u liku trpećega Sina Božjega gledamo najdublju ljepotu našega Stvoritelja i Otkupitelja; u tišini ‘tamne noći’ možemo slušati Riječ. Vjerovanje nije ništa drugo doli doticanje ruke Božje u tami svijeta i slušanje Riječi u tišini, gledanje Ljubavi – ustvrdio je Benedikt XVI.
Uzoritosti, hvala vam na svemu i nastavimo s ‘izletima’ u tajanstveni svemir vjere da budemo uvijek kadri moliti, naviještati, svjedočiti lijepu istinu, koja je ljubav. Na kraju, dragi prijatelji, svima vama želim zahvaliti, i ne samo za ovaj tjedan, nego za ovih osam godina, kroz koje ste velikom stručnošću, osjećajem, ljubavlju i vjerom sa mnom nosili teret papinske službe. U meni ostaje zahvalnost, premda sada završava izvanjsko, vidljivo zajedništvo – kako je rekao kardinal Ravasi – ostaje duhovna blizina, duboko zajedništvo u molitvi. U toj sigurnosti idemo naprijed, sigurni u Božju pobjedu, sigurni u istinu ljepote i ljubavi – zaključio je Sveti Otac, koji je i osobnim pismom zahvalio kardinalu Ravasiju.

preuzeto s: radiovaticana


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: