Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Bogojavljenja

Objavljeno: 6. siječnja 2012.

Danas je svijet obasjalo „novo svjetlo“

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Bogojavljenja, 6. Siječnja. 2012

Draga braćo i sestre!
Danas slavimo svetkovinu Bogojavljenja Gospodnjeg. To je vrlo drevni blagdan, koji potječe s kršćanskog istoka i ističe otajstvo očitovanja Isusa Krista svim narodima, koje predstavljaju mudraci koji su se došli pokloniti Kralju Židovskom koji se netom rodio u Betlehemu, kao što izvješćuje Matejevo Evanđelje (usp. 2, 1-12). To “novo svjetlo” koje je zapaljeno u božićnoj noći (usp. Prvo predslovlje Božića), danas je svanulo nad svijetom, kao što to sugerira slika zvijezde, nebeskog znamenja koje je privuklo pažnju mudraca i vodilo ih na njihovu putovanju prema Judeji.
Čitavo vrijeme Božića i Bogojavljenja karakterizirano je temom svjetla, vezano također uz činjenicu da, na sjevernoj hemisferi, nakon zimskog solsticija dani postaju sve duži a noći sve kraće. Ali, neovisno o njihovu geografskom smještaju, za sve narode vrijedi Kristova riječ: “Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života” (Iv 8, 12). Isus je sunce koje se pojavilo na obzoru čovejčanstva zato da rasvijetli osobni život svakog od nas i da nas sve vodi zajedno prema cilju našeg putovanja, prema zemlji slobode i mira, u kojoj ćemo zauvijek živjeti u punom jedinstvu s Bogom i među sobom.
Navještaj toga otajstva spasenja Krist je povjerio svojoj Crkvi. “Ono je sada – piše sveti Pavao – u Duhu objavljeno svetim njegovim apostolima i prorocima: da su pogani subaštinici i ‘sutijelo’ i sudionici obećanja u Kristu Isusu – po evanđelju”(Ef 3, 5-6). Poziv što ga je prorok Izaija uputio svetom gradu Jeruzalemu, može se primijeniti na Crkvu: “Ustani, zasini, jer svjetlost tvoja dolazi, nad tobom blista Slava Jahvina. A zemlju, evo, tmina pokriva, i mrklina narode! A tebe obasjava Jahve, i Slava se njegova javlja nad tobom” (Iz 60, 1-2). Tako je: svijet, sa svim svojim bogatstvima, ne može dati čovječanstvu svjetlo koje će ga voditi na njegovu putu. Vidimo to i u našim danima: zapadna civilizacija kao da je izgubila orijentaciju, plovi na viđeno. Ali Crkva, zahvaljujući Božjoj riječi, vidi kroz tu maglu. Ne posjeduje tehnička rješenja, već upravlja svoj pogled prema cilju i nudi svjetlo evanđelja svim ljudima dobre volje, kojoj god da naciji ili kulturi pripadali.
To je također poslanje papinskih predstavnika pri državama i međunarodnim organizacijama. Upravo sam jutros imao radost udijeliti biskupsko ređenje novim apostolskim nuncijima. Povjerimo Djevici Mariji njihovu službu i evangelizacijsko djelovanje čitave Crkve.

Nakon Angelusa
Draga braćo i sestre, s radošću upućujem najsrdačnije čestitke Istočnim Crkvama koje će, prema julijanskom kalendaru, sutra slaviti Sveti Božić. Neka sve obitelji i sve zajednice ispuni svjetlo i mir Krista Spasitelja.
Podsjećam također da je Bogojavljenje i Svjetski dan djece, kojeg organizira Papinsko djelo svetog djetinjstva. Djeca iz čitavoga svijeta, okupljena u grupe, odgajaju se za misijsku osjetljivost i podupiru mnoge projekte solidarnosti prema svojim vršnjacima. Draga djeco i mladi! Neka vaše srce, poput Isusovog srca, bude otvoreno svijetu, ali budite također pažljivi prema onima koji su oko vas, budite im spremni uvijek priteći u pomoć.

Ika


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: