Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Bogojavljenja

Objavljeno: 6. siječnja 2012.

Danas je svijet obasjalo „novo svjetlo“

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Bogojavljenja, 6. Siječnja. 2012

Draga braćo i sestre!
Danas slavimo svetkovinu Bogojavljenja Gospodnjeg. To je vrlo drevni blagdan, koji potječe s kršćanskog istoka i ističe otajstvo očitovanja Isusa Krista svim narodima, koje predstavljaju mudraci koji su se došli pokloniti Kralju Židovskom koji se netom rodio u Betlehemu, kao što izvješćuje Matejevo Evanđelje (usp. 2, 1-12). To “novo svjetlo” koje je zapaljeno u božićnoj noći (usp. Prvo predslovlje Božića), danas je svanulo nad svijetom, kao što to sugerira slika zvijezde, nebeskog znamenja koje je privuklo pažnju mudraca i vodilo ih na njihovu putovanju prema Judeji.
Čitavo vrijeme Božića i Bogojavljenja karakterizirano je temom svjetla, vezano također uz činjenicu da, na sjevernoj hemisferi, nakon zimskog solsticija dani postaju sve duži a noći sve kraće. Ali, neovisno o njihovu geografskom smještaju, za sve narode vrijedi Kristova riječ: “Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života” (Iv 8, 12). Isus je sunce koje se pojavilo na obzoru čovejčanstva zato da rasvijetli osobni život svakog od nas i da nas sve vodi zajedno prema cilju našeg putovanja, prema zemlji slobode i mira, u kojoj ćemo zauvijek živjeti u punom jedinstvu s Bogom i među sobom.
Navještaj toga otajstva spasenja Krist je povjerio svojoj Crkvi. “Ono je sada – piše sveti Pavao – u Duhu objavljeno svetim njegovim apostolima i prorocima: da su pogani subaštinici i ‘sutijelo’ i sudionici obećanja u Kristu Isusu – po evanđelju”(Ef 3, 5-6). Poziv što ga je prorok Izaija uputio svetom gradu Jeruzalemu, može se primijeniti na Crkvu: “Ustani, zasini, jer svjetlost tvoja dolazi, nad tobom blista Slava Jahvina. A zemlju, evo, tmina pokriva, i mrklina narode! A tebe obasjava Jahve, i Slava se njegova javlja nad tobom” (Iz 60, 1-2). Tako je: svijet, sa svim svojim bogatstvima, ne može dati čovječanstvu svjetlo koje će ga voditi na njegovu putu. Vidimo to i u našim danima: zapadna civilizacija kao da je izgubila orijentaciju, plovi na viđeno. Ali Crkva, zahvaljujući Božjoj riječi, vidi kroz tu maglu. Ne posjeduje tehnička rješenja, već upravlja svoj pogled prema cilju i nudi svjetlo evanđelja svim ljudima dobre volje, kojoj god da naciji ili kulturi pripadali.
To je također poslanje papinskih predstavnika pri državama i međunarodnim organizacijama. Upravo sam jutros imao radost udijeliti biskupsko ređenje novim apostolskim nuncijima. Povjerimo Djevici Mariji njihovu službu i evangelizacijsko djelovanje čitave Crkve.

Nakon Angelusa
Draga braćo i sestre, s radošću upućujem najsrdačnije čestitke Istočnim Crkvama koje će, prema julijanskom kalendaru, sutra slaviti Sveti Božić. Neka sve obitelji i sve zajednice ispuni svjetlo i mir Krista Spasitelja.
Podsjećam također da je Bogojavljenje i Svjetski dan djece, kojeg organizira Papinsko djelo svetog djetinjstva. Djeca iz čitavoga svijeta, okupljena u grupe, odgajaju se za misijsku osjetljivost i podupiru mnoge projekte solidarnosti prema svojim vršnjacima. Draga djeco i mladi! Neka vaše srce, poput Isusovog srca, bude otvoreno svijetu, ali budite također pažljivi prema onima koji su oko vas, budite im spremni uvijek priteći u pomoć.

Ika


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: