Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji

Objavljeno: 17. veljače 2013.

Papa Benedikt XVI. u svom je nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji na prvu korizmenu nedjelju govorio o Isusovim kušnjama u pustinji. Lijepo vrijeme, ali još više posljednje prilike za susret s ovim Papom, koji će 28. veljače u 20 sati napustiti Petrovu službu, privuklo je veliko mnoštvo vjernika na Trg Svetog Petra. Računa se da ih je bilo čak 150.000, što se osjetilo i na prometu, jer gradske službe nisu očekivale toliko broj ljudi. Bila je to na neki način jedinstvena nedjelja u Vatikanu, gdje su se već od ranog jutra počeli okupljati vjernici.

U trenutku kada započinje svoje javno djelovanje, Isus mora raskrinkati i odbaciti lažne slike o Mesiji koje mu napasnik predlaže. Ali te su napasti također lažne slike o čovjeku, koje u svakom vremenu vrebaju savjest, prerušavajući se u zgodne i probitačne, čak štoviše dobre ponude. Srž napasti, objasnio je Papa, uvijek se sastoji u instrumentaliziranju Boga za vlastite ciljeve, dajući veću važnost uspjehu ili materijalnim dobrima. Napasnik je podmukao: ne navodi izravno na zlo, već na lažno dobro, uvjeravajući da su prave stvarnosti moć i ono što zadovoljava osnovne potrebe. Na taj način, Bog postaje sporedan, svodi se na sredstvo, u konačnici postaje nestvaran, na njega se više ne računa, iščezava.

Citirajući svetog Augustina, Papa je rekao kako je Isus preuzeo od nas napasti, da nama dadne svoju pobjedu. Ne bojmo se dakle i mi borbe protiv duha zla: važno je da se u nju upustimo zajedno s njim, s Kristom, Pobjednikom, poručio je Papa u svom nagovoru.

U svom pozdravu vjernicima nakon Angelusa na raznim jezicima Papa je pozvao vjernike da mole za njega da duhovne vježbe koje započinje večeras budu plodonosne. Korizmene duhovne vježbe za Papu i članove Rimske kurije predvodi predsjednik Papinskoga vijeća za kulturu Kardinal Giafranco Ravasi a trajat će do 23. veljače. Tema ovogodišnjih duhovnih vježbi su psalmi.

preuzeto s, kta/ika


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: