Pismo o. Gregoria prigodom blagdana BDM od Čudotvorne medaljice

Objavljeno: 26. studenoga 2013.

U svom okružnom pismu prigodom blagdana Blažene Djevice Marije od Čudotvorne medaljice o. Gregory Gay piše…

Rim, studeni 2013.

Članovima vinkovske obitelji

Milost i mir Gospodina Isusa Krista prebivali u vašem srcu danas i uvijeke!

Dragi članovi vinkovske obitelji!

Nedavno sam primio pismo jedne kćeri kršćanske ljubavi koja je sa mnom željela podijeliti svoje misli vezano uz način na koji bismo mi, kao vinkovska obitelj, mogli odgovoriti na poziv pape Franje da molimo za mir u Siriji i za mir diljem svijeta … čineći to preko sredstva koje je dio naše povijesne baštine – čudotvorne medaljice. Dok sam čitao njezino pismo osjećao sam da Duh Sveti dira moje srce. Zamolio sam tu sestru da promisli još malo i da razvije svoju ideju te mi to pošalje kako bih mogao podijeliti s ostalim članovima vinkovske obitelji prigodom blagdana Čudotvorne medaljice. U ovom pismu pronaći ćete njezinu ideju koju čitavim srcem podupirem i preporučujem za razmišljanje i praktičnu primjenu.

Dok stojim pred kipom naše Gospe od Čudotvorne medaljice i pred likom propetog Krista (likova koji se vjerojatno nalaze u svakoj vinkovskoj kapelici i crkvi) vidim odraz onoga što se događa u našem svijetu. Gotovo svugdje možemo opaziti prisutnost zla: moć i dominacija novca, trgovina ljudima, seksualno zlostavljanje, ucjene, moderni oblici ropstva i toliki različiti oblici nasilja, uključujući rat. Zlo je postalo tako bučno i glasno da straši ljude. Ponovno vidimo da se ponavlja scena koja se dogodila na početku vremena kad je Adam rekao: »Čuo sam tvoj korak po vrtu; pobojah se jer sam gol, pa se sakrih« (Post 3, 10). I danas se muškarci i žene boje Boga. Boje se Božjih propisa, a ipak svjesno prihvaćaju zavodljive i primamljive prijedloge Zloga … iako osjećaju da ti prijedlozi obmanjuju i vode ropstvu. Pripovijedanje događaja oko stvaranja kako su opisani u knjizi Postanka nije samo opis grijeha. Tamo također pronalazimo obećanje nade za čovječanstvo! Naša Gospa od Čudotvorne medaljice je konkretan izraz te nade zato što u njoj otkrivamo ženu koja je zaodjenuta suncem i koja gazi glavu zmiji. Taj nas prikaz uvjerava da Bog uvijek ima rješenje za našu situaciju.

Povremeno stojim u strahopoštovanju pred stvarnošću: diljem svijeta naći ćemo reprodukcije posebnih i krasnih prikaza Djevice, ali prikaz Virgo Potens s globusom u ruci … taj je prikaz dio baštine naše vinkovske obitelji. Prikaz Virgo Potens koja gnječi glavu zmije koja vrluda zemljom snažan je simbol. Ne borimo se samo ljudskim sredstvima dok se suprotstavljamo zlu u svim njegovim lukavim i moćnim izdanjima. Mi smo također opremljeni »skromnim« Božjim sredstvima i pozvani smo imati povjerenja u Božju pomoć. Osjećam da je ovo gorljiva potreba i molim da se možemo otvoriti ovom Božjem blagoslovu koji je ponuđen svima nama.

Tijekom ukazanja svetoj Katarini koje se dogodilo 27. studenoga 1830., u kući u ulici du Bac u Parizu, naša Gospa je predstavila svoju ulogu u planu spasenja. U prvoj slici Naša Gospa stoji na globusu. Ispod njezinih nogu je zmija čija je koža zelena sa žutim mrljama. U njezinim je rukama zlatni globus s malim križem.

Sveta Katarina je zabilježila zelenu boju zmije sa žutim mrljama: zmija gmiže cijelim svijetom. Te boje omogućuju zmiji da se dobro prikrije i prema tome, to može otežati prepoznavanje prisutnosti zla u našem životu.

Otac J. Eyler, CM, u svojoj knjizi o Mariji i njezinoj medaljici navodi da se, kad analiziramo sadržaj Djevičinih ukazanja koja su priznata od Crkve, ne smijemo samo zadržati na izgovorenim riječima. Riječi su bile popraćene pokretima i simboličnim gestama koje otkrivaju učenje koje treba biti pravo središte pozornosti.

U razgovoru sa sestrom Dufés, Katarina opisuje svoje prvo viđenje: »Djevica je u rukama držala globus. Nikad prije nisam vidjela tu sliku!« Sestra Dufés je razumjela značenje. »Ovdje se radi o otajstvu Majke, Kraljice Svemira. Djevica štiti svijet i donosi ga Bogu kao prinos.«

U drugoj slici, Djevica se pojavljuje s prstenjem od dragocjenog kamenja i njezine su ruke raširene iznad zemlje dok iz dragulja izbijaju svijetle zrake koje se šire iznad zemlje. »Ljepota i jasnoća zraka su milosti koje se daruju onima koji ih traže. Dragulji iz kojih ne izbija svjetlost milosti su koje ljudi zaboravljaju tražiti.« Katarina dodaje: »Dala mi je razumjeti da ćemo iskusiti radost kad zamolimo njezin zagovor. Marija je darežljiva prema svima onima koji traže njezin blagoslov i raduje se što nas može blagosloviti.«

Svojevrsna ovalna slika se formirala oko Gospe. Na vrhu tog prikaza, zapisane u zlatu, bile su riječi: O Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo! Zatim je čula glas koji je rekao: »Daj napraviti medaljicu prema ovom uzorku: oni koji je budu nosili primit će obilne milosti.«

Dar medaljice veličanstvena je gesta povjerenja. To je veliki znak Božje dobrote. To je također poziv na suradnju koja poštuje dostojanstvo i slobodu ljudske osobe. Bog je poslao Bezgrešnu Djevicu koja u rukama nosi bezbrojne milosti kako bismo mi, zavarani zlim, mogli vidjeti stazu spasenja koja je osvijetljena pred našim očima. Marija nam pomaže otkriti lukavost zla i dobila je zadatak da zgazi glavu zmiji. Muškarci i žene se, svojim vlastitim nastojanjima, ne mogu osloboditi. Ali, iako Bog poštuje našu slobodu, on traži i našu suradnju. Riječi ispisane na medaljici zovu nas na molitvu. Ovo je naš prilog suradnji. Oni koji prihvaćaju medaljicu i s pouzdanjem izgovaraju riječi ispisane na njoj primit će Marijinim zagovorom mnoge milosti. Ona nam ne nameće ni jednu milost koju nismo tražili.

Tijekom razgovora koji se dogodio u noći s 18. na 19. srpnja 1830., Djevica se osvrnula na mnoge stvari koje su se ispunile u svoje vrijeme. Važno je vratiti se tim riječima da bismo zadobili snagu i svjetlo za suprotstavljanje današnjoj situaciji. Djevičine riječi su nježne i ohrabrujuće: »Ja ću biti s vama. Uvijek ću bdjeti nad vama i davati vam mnoge milosti. Dolazi trenutak velikih nevolja. Izgledat će da je sve izgubljeno. Tamo ću ja biti s vama. Imajte povjerenja. Znate za moj posjet i za zaštitu Boga i svetoga Vinka objema zajednicama. Imajte povjerenja! Nemojte se obeshrabriti.« Kako je dobro čuti te riječi. Ipak, Djevica u svojim riječima postavlja jedan uvjet: našu vjernost. Možemo misliti da su ta obećanja dana u svjetlu teških vremena koja su nastala nakon Francuske revolucije, ali zapravo te riječi su dane objema družbama svugdje i u svako vrijeme.

U svom okružnom pismu od 8. rujna 1843. otac Étienne je napisao: »Trebamo prepoznati jasnu intervenciju Bezgrešne Djevice koja nam je dala takve izvanredne znakove svoje ljubavi. Po svom moćnom zagovoru pred Bogom pobrinula se da naše dvije duhovne obitelji nisu nestale u nesrećama i preokretima kojima se Bog poslužio da bi došlo do obnove vjere.«

Tijekom naše povijesti vinkovska obitelj je često iskusila pomoć Bezgrešne Djevice Marije. Ona će nam pomoći i danas ako je zamolimo. Čudotvorna medaljica je sjajan dar i blago koje nam je povjereno, ali taj dar i to blago treba dijeliti sa svima. Tako, medaljica se dijeli širom svijeta, ali u našoj obitelji ona je izvor posebne pobožnosti i poštovanja. U ovo vrijeme zabrinuti smo za budućnost čovječanstva i osjećamo potrebu da odgovorimo pozivu pape Franje da molimo za mir u Siriji i diljem svijeta … da molimo da se sukobi riješe kroz dijalog a ne na bojnom polju. Možemo odgovoriti ovom pozivu u duhu velikog otajstva koje nam je dano, i prema tome, pozivam našu vinkovsku obitelj: budimo ujedinjeni u molitvi koju nam je naša Gospa, Majka Božja i Majka naša dala. Svakog dana često ponovimo one riječi: O Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo!

Molimo se Virgo Potens za našu braću i sestre koji pate. Ona razumije značenje patnje: križ, slovo »M«, Srce Isusovo i Marijino … ti znakovi koji se nalaze na medaljici uistinu su vrlo rječiti.

Vinkovska je obitelj veoma velika i raširena diljem svijeta. Ako se ova molitva bude iz svih krajeva svijeta dizala u visinu, onda će Djevica voditi naš uznemireni svijet prema Bogu. Ovu jednostavnu rečenicu može svatko moliti gdje god da je: na poslu, u vožnji, na polju, u bolnici, u službi siromahu … zapravo, može se moliti i s tom siromašnom osobom. Postanimo velikodušni, zauzeti i kreativni poput naših svetih utemeljitelja. Dozvolimo sebi da nas vodi Bezgrešna Djevica i uključimo se u borbu protiv zla. Širimo pobožnost čudotvorne medaljice i, kao što su to činili misionari i kćeri kršćanske ljubavi kad je tek medaljica izrađena, učimo ljude da mole tu kratku, ali snažnu molitvu. Meditirajmo o otajstvima koja je Bog povjerio našim družbama i uključimo se u zajedničku akciju u ime spasenja svijeta.

Vaš brat u svetom Vinku

G. Gregory Gay, CM

Vrhovni poglavarZa potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: