Pismo zahvale kineskih vjernika Papi Benediktu XVI.

Objavljeno: 1. ožujka 2013.

Za svršetak papinstva papi Benediktu XVI. stiglo je i pismo članova kineskoga klera i vjernikâ, koje je Papa primio i koje mu je pružilo veliko zadovoljstvo. U pismu je posebno istaknuta zahvalnost Svetomu Ocu za njegovo zauzimanje u promicanju dijaloga, te za stalnu potporu i pozornost prema Katoličkoj Crkvi u Kini.

Dirljivim se riječima nekoliko kineskih biskupa, te svećenika, redovnika i laika obratilo Papi, nakon što su primili vijest o njegovu odustajanju od Petrove službe, koja im je odmah – kako su napisali – prizvala u sjećanje naklonost i ljubav koju je Benedikt XVI. pokazao cijelomu kineskom narodu, te katolicima u Kini. Vaša je Svetost nastojala promicati dijalog i olakšati križ koji nosimo, pokazujući zabrinutost, ali i uvijek blagoslivljajući zemlju – stoji u pismu.

Snažan je u tim riječima odjek zahvale koja želi stići do Papina srca. Zahvalnost za blagoslove i čestitke povodom Mjesečeve nove godine, i Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine; hvala za poruku koju je Papa poslao prošloga Božića, za izraze zadovoljstva nakon objavljivanja misalâ na jednostavnom kineskom jeziku, za pozdrave novim političkim vođama, kao i za dugo, povijesno pismo kineskom kleru i vjernicima, i molitvu Benedikta XVI. koju je napisao za Kinu, nedugo nakon što je došao na papinsko prijestolje.

Ne nedostaju u pismu ni zahvale za konkretnu Papinu potporu putem karitativnih djelâ i ustanovâ, tijekom svih prirodnih katastrofa koje su pogodile i razorile zemlju. A posebno – kako je istaknuto – ne samo za molitvu za žrtve, nego i za poziv drugim zemljama da pruže Kini pomoć.

Posebnu su zahvalu kineski vjernici uputili Papi za njegovo opće zauzimanje u zaštiti ljudskoga dostojanstva, težnji za istinom, zaštiti vrijednosti vjere, te promicanju nove evangelizacije. Slobodnim i otvorenim odnosom prema moći, časti i statusu, te snažnim i ustrajnim odgovorom na razne izazove, zadobili ste poštovanje svih, te ganuli cijeli svijet – stoji u pismu u kojemu je posebno ganutljiva molba Papi za oprost, za svaki njihov mogući propust i svaku slabost, za sukobe i teškoće, za razočaranja, pred kojima je Papa – kako je istaknuto – uvijek odgovorio očinskom ljubavlju, samilošću i brigom. Na kraju pisma izražena je sigurnost u sjedinjenje u molitvi, te obećanje uzajamne ljubavi koja neće nikada nestati.

Preuzeto s: kta/rv.Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: