Predsjednik HBK o razdoblju sedisvakancije

Objavljeno: 1. ožujka 2013.

Započelo je razdoblje Sede vacante – prazna Stolica u Katoličkoj Crkvi. U četvrtak, 28. veljače u 20 sati stupila je na snagu odluka o povlačenju iz papinske službe Benedikta XVI.

Za Hrvatski katolički radio o tom periodu govorio je predsjednik Hrvatske Biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup. Uspoređuje ovo stanje s ozračjem Velike subote pozivajući se na jedan tekst crkvene tradicije: „Nepoznati autor razmišlja nad činjenicom Velike subote pitajući se što se ovo događa? ‘Svuda tišina, mirnoća, smirenost.’ Odgovarajući na pitanje ‘zašto?’, dodaje: ‘Kralj spava.’ Prekrasna je to slika kojom odgovaram na ovo pitanje. Iako smo zatečeni odlukom našega pape Benedikta XVI. ostali bez teksta, nismo bez nade. Iako je Sede vacante – nema dragog nam pape, nema ga u smislu da upravlja, već je s nama povezan u molitvi – ipak je posebno stanje: nije bez nade, već je to stanje iščekivanja i smirenosti.“

„Dok iščekujemo izbor novoga pape, istodobno ističemo i zahvalnost za pontifikat Benedikta XVI.“, napominje mons. Želimir Puljić. No, i dodaje kako nam predstoje dani intenzivne molitve: „Zamolimo Duha Svetoga kako bi nam Bog poslao nasljednika Benedikta XVI.“

Bez obzira što Benedikt XVI. više nije poglavar Katoličke Crkve, i dalje vrijedi Godina vjere koju je on proglasio: „Otvarajući Godinu vjere, dao nam je intonaciju. Ne možemo sada, radi toga što ‘dirigenta’ trenutno nema, izgubiti intonaciju. Nismo bez nade. Nastavljamo kao da je sve normalno. I u tome je veličina i otajstvo Crkve. Benedikt XVI. rimskim bogoslovima rekao je da nije Crkva u našim rukama, mi smo samo Njezini službenici i pomažemo Isusu da se i danas ostvaruje i utjelovljuje bivajući tako bliz ljudima.“

Predsjednik HBK za HKR je kratko komentirao i ozračje koje će, po njegovom mišljenju, dočekati novoga papu. Na upit novinara o tome, radi li se o krizi vjere u Crkvi, mons. Puljić ističe: „Kriza (grč. krisis) dolazi od glagola krineo, a znači rasuđivati, izabrati, u jednoj situaciji koja iznenađuje, ‘snaći se’. Ne bih ovdje koristio negativan kontekst riječi kriza, već bih rekao, u pozitivnom smislu riječi, i osmogodišnji pontifikat i odlazak Benedikta XVI. bio je uistinu prava ‘kriza vjere’. On nas je tjerao svojim stavom, naučavanjem, pisanjem: ‘Braćo i sestre, obratite se i vjerujte Evanđelju. Isus je došao da objavi istinu, a ja vam je navješćujem u Njegovo ime. Ne bojte se!’ Ako u tom smislu shvaćamo ‘krizu’, onda Bogu hvala da Crkva proživljava krizu, da se vraća svojim korijenima, i da ponovno bira Isusa Krista i postaje svjesna dara koji je Isus donio. I tada možemo reći da je, za Crkvu koja traži, bira i ponovno se opredjeljuje za Isusa Krista blagoslovljeno vrijeme Benedikta XVI. i vrijeme poslije Benedikta XVI.“

Preuzeto s: kta/t.p.Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: