Predstavljen program kanonizacije dvojice papa

Objavljeno: 1. travnja 2014.

U tiskovnom uredu Svete Stolice predstavljen je program kanonizacije dvojice papa: blaženoga Ivana XXIII. i blaženoga Ivana Pavla II., koji će 27. travnja biti proglašeni svetima. Na tiskovnoj su konferenciji između ostalih govorili kardinal Agostino Vallini, Papin vikar za Rimsku biskupiju, i pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice i Radio Vatikana.

Na uočincu kanonizacije po rimskim župama bit će organizirano molitveno bdijenje, a postulatori kauza za proglašenje svetima će se u bazilici Svetoga Ivana Lateranskoga 22. travnja susreti s mladima. Ti će događaji prethoditi samoj kanonizaciji koja će biti „istinsko slavlje vjere“, kako je istaknuo pater Lombardi.

Kardinal Vallini govorio je o istinskoj dimenziji kanonizacije. U biti je duhovna poruka, jer je slavlje svetosti. Odnos Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. s Crkvom u Rimu, čiji su bili biskupi, bio je vrlo čvrst, od samoga načina obnašanja službe, do bliskosti, skrbi i prihvaćanja svake osobe – rekao je kardinal pozivajući sve na duhovnu pripremu za veliki događaj.

Kanonizacije su milost Božja, koju nam Bog daje pokazujući nam dva čovjeka vjere kao uzore kršćanskoga života. Stoga nastojmo da se do kanonizacije dobro duhovno pripremimo. To je, rekao bih, smisao pripreme za taj događaj – rekao je kardinal Vallini.

Odgovarajući na upite novinara, pater Lomardi rekao je da Vatikan ne zna koliko će vjernika sudjelovati na obredu. Ulaznica neće biti, tko dođe na Trg svetoga Petra i u Ulicu Pomirenja moći će sudjelovati na svetoj misi i obredu proglašenja svetima. Ulaznica, dakle, neće biti, niti ih treba tražiti – ponovio je pater Lombardi.

U tijeku neposredne priprave u utorak 22. travnja u 20.30 sati u bazilici Svetoga Ivana Lateranskoga održat će se susret mladih grada Rima. Na susretu će sudjelovati i postulatori kauzi o. Giovani Giuseppe Califano i mons. Slawomir Oder.

Crkve u središtu Rima bit će u subotu 26. travnja otvorene za bdijenje i sakrament pomirenja. Na Trgu sv. Petra samoj svečanosti kanonizacije koja počinje u 10 sati prethodit će molitva krunice Božjega milosrđa, te čitanje odlomaka iz pisane baštine Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

Uz papu Franju na misi će koncelebrirati oko tisuću svećenika, biskupa i kardinala, a sedamsto svećenika dijelit će pričest. Činu proglašenja svetim nazočit će i dvije osobe koje su zadobile čudesno ozdravljenje po zagovoru pape Ivana Pavla II. – francuska redovnica Marie Simon – Pierre i Floribeth Mora Diaz iz Kostarike. Na Trg Sv. Petra bit će doneseni relikvijari dvojice papa i njihove slike koje su korištene i na svečanosti beatifikacija.

Nakon euharistijskog slavlja vjernici će u bazilici Sv. Petra moći obići grobove novih svetaca.

Misu zahvalnicu za nove svece u ponedjeljak 28. travnja u 10 sati na Trgu Sv. Petra predvodit će kardinal Angelo Comastri.

Na konferenciji za novinare sudjelovao je i generalni tajnik biskupije Bergamo mons. Giulio Dellavite. Biskupija Bergamo, iz koje potječe Angelo Roncalli, kasnije papa Ivan XXIII. taj događaj proživljava na poseban način. Biskupija je odlučila podiči spomenik “ljubavi”, jer je ljubav bitna vrlina kojoj nas uči Ivan XXIII., istaknuo je mons. Dellavite. Biskupija će tako većim iznosom poduprijeti održavanje škola na Haitiju, kao i izgradnju crkava i pastoralnih prostora u Albaniji te pomoći najugroženije u Bergamu. U poseban Fond svećenici biskupije, njih oko 900, na Veliki četvrtak darovat će svoje mjesečne plaće, a biskupija je odlučila prodati dio svoje imovine. Ta sredstva će biti zamijenjena stipendijama za mlade u siromašnim zemljama i potpora doktorandima na temu Ivana XXIII.

Mons. Walter Insero iz Ureda za društvene komunikacije Rimskoga vikarijata predstavio je inovacije vezane uz elektroničke medije. Tako je pokrenut službeni portal www.2papisanti.org, koji će sljedećih dana biti popunjen informacijama na više jezika. To će biti mjesto gdje će hodočasnici moći pronaći sve korisne obavijesti za kanonizacije.

Mons. Insero posebno je upozorio na projekt “#2popesaints”, koji je nastao u suradnji sa studentima komunikacija na rimskom sveučilištu LUMSA. U tom vidu bit će dostupne stranice na društvenim mrežama, Facebook “2popesaints”, na Twitteru”@2popesaints”, Instragamu “#2popesaints” i YouTube “2popesaints”. Stranice će biti aktivne od 6. travnja te će putem njih biti moguće uživo pratiti događaje oko kanonizacija.

Kanonizacija dvojice papa na Facebooku i drugim mrežama

“Volim kanonizaciju” – velika je inicijativa pokrenuta na društvenim mrežama poput Facebooka i drugih, kojom Sveta Stolica želi među mladima probuditi interes za kanonizaciju Ivana Pavla II. i Ivana XXIII.

Koncept za to zajednički su osmislili studenti komunikacijskih znanosti Sveučilišta LUMSA u Rimu i Rimska biskupija.

Facebook, Twitter, Instagram, Youtube i Storify mladima bi u njihovim domovima trebali približiti života, nauk i svjedočenje dvojica papa.

Papa Ivan Pavao II. zbog svoje se otvorenosti prema suvremenim medijima i novinarima smatra i “medijskim papom”.

Izvor: Laudato TV


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: