PROGRAM ZA GODINU VJERE

Objavljeno: 5. listopada 2012.

Logo Godine vjere prikazuje Crkvu kao lađu čiji je jarbol križ, a jedra i sunce upućuju na euharistijsku prisutnost.

Himna Godine vjere: „Credo, Domine, adauge nobis fidem“ (Vjerujem, Gospodine, umnoži nam vjeru).


Predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella predstavio je u četvrtak 21. lipnja program za predstojeću Godinu vjere, točnije onaj dio programa koji se odnosi na sudjelovanje pape Benedikta XVI.

Godina vjere započet će u četvrtak 11. listopada, na pedesetu obljetnicu početka zasjedanja Drugog vatikanskog koncila. Na toj će proslavi sudjelovati sudionici Biskupske sinode o novoj evangelizaciji, koja će se u to vrijeme održavati u Vatikanu. Sudjelovat će predsjednici svih biskupskih konferencija svijeta te još živući koncilski oci, rekao je mons. Fisichella. Prvi veliki događaj unutar same Godine vjere bit će kanonizacija šestero mučenika i ispovijedalaca u nedjelju 21. listopada.

Na blagdan Obraćenja sv. Pavla 25. siječnja 2013. održat će se svečano ekumensko bogoslužje, „kako po zajedničkom ispovijedanju Simbola (vjerovanja) kršćani, koji su primili isto krštenje, ne bi zaboravili put jedinstva kao vidljivi znak koji valja dati svijetu“.

Sa Svijećnicom, 2. veljače, posvećene će osobe započeti niz slavlja koja su predviđena za osobite skupine vjernika. Taj će se niz nastaviti s mladima (na Cvjetnicu 24. ožujka), potom će uslijediti mladi primateIji sakramenta potvrde (nedjelja 28. travnja), tradicionalne bratovštine (nedjelja 5. svibnja).

Duhovsko bdjenje 18. svibnja bit će posvećeno „svim pokretima, starima i novima“.

Svetkovina Tijelova (točnije nedjelja nakon nje, 2. lipnja, kad se Tijelovo slavi u Italiji) ujedinit će cijeli svijet u euharistijskom klanjanju. Klanjanje će se održati u svim katedralama i crkvama gdje je to moguće, po mogućnosti u isto vrijeme. Slavlje u Vatikanu u nedjelju 16. lipnja bit će posvećeno „evanđelju života“, tj. Crkva će svoju vjeru promatrati kroz prizmu „obrane i dostojanstva osobe od njezinog prvog trenutka do posljednjeg naravnog časa“.

Nedjelja 7. srpnja iduće godine bit će posvećena duhovnim zvanjima. Toga će dana slavljem završiti hodočašće bogoslova i redovničkih pripravnika. Svjetski dan mladih koji će se od 23. do 28. srpnja 2013. godine održavati u Rio de Janeiru bit će „vrhunac puta koji će okupiti mlade iz cijeloga svijeta kako bi svima govorio o važnosti vjere“.

Katehetama će biti posvećeno slavlje 29. rujna 2013. godine. Isto će slavlje biti trenutak proslave 20. obljetnice objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve. U nedjelju 13. rujna predviđena je proslava za sve inicijative koje se pozivaju na Blaženu Djevicu Mariju. Godina vjere završit će završnim slavljem u nedjelju 24. studenoga sljedeće godine.

Sveta je Stolica također stavila na raspolaganje internetsku stranicu www.annusfidei.va. U rujnu će biti objavljen pastoralni priručnik „Živjeti godinu vjere“, koji je prije svega predviđen kao pomoć župnim zajednicama.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: