Proslava 70. godišnjice školskog zavoda “Santa María” u José Ingenierosu

Objavljeno: 30. listopada 2011.

Od 2004. kada smo proslavile 70 godina dolaska naših prvih sestara u Argentinu, nekoliko naših zajednica je dostiglo i godine Provincije. Tako je 30. listopada ove godine naš školski zavod Santa María u José Ingenierosu proslavio sedam desetljeća svoga postojanja.

Usprkos tolikih teškoća s kojima se suočava većina naših zajednica, zbog manjka sestara, ipak ne zaboravljamo te obljetnice kako bi Bogu zahvalile za sve učinjeno i preporučile mu svoju budućnost. Zajednica u José Ingenieros je upriličila prigodno slavlje u kojem smo sudjelovale.

U to predgrađe Buenos Airesa, sestre su došle davne 1941. godine, na poziv hrvatskih otaca franjevaca Zadarske provincije sv. Jeronima. Bile su to: sestra Anđelka Svetlečić, učiteljica stručne škole i prva predstojnica, sestra Slava Vedrina, učiteljica zabavišta i sestra Atalija Jurčec. Iznajmile su skromnu malu kuću u kojoj su skupljale siromašnu djecu, podučavale djevojke u šivanju i ručnom radu. Župnik im je povjerio brigu o podružnoj kapelici a zatim župnoj crkvi Santo Cristo. U tako skromnim uvjetima sestre su ostale do 1954. godine kada su kupile kuću u kojoj su otvorile internat za djevojčice. Godine 1955. preuzele su školu koju su osnovali oci franjevci nekoliko godina ranije i započele s prvim razredom. Bile su to godine napora, velikih žrtava, ali plodovi nisu izostali.

Ove godine u nedjelju 30. listopada u župnoj crkvi “Santo Cristo”, u neposrednoj blizini naše škole bila je misa zahvalnica koju je predvodio mjesni biskup mons. Guillermo Rodríguez Melgarejo. U prigodnoj propovijedi osvrnuo se na proslavu značajne godišnjece, čestitao sestrama što su razvile plodnu odgojnu djelatnost u toj četvrti. Euharistijskom slavlju je pristvovao lijepi broj učenika, roditelja i djelatnika škole. Radost slavlja su došle podijeliti i sestre obližnjih zajednica na čelu s našom provincijalnom glavaricom sestrom M. Cosuelo Cabaña. Predstojnica zajednice sestra Stella Maris Da Silva okitila crkvu kako to samo ona zna, a djelatnici škole su se uistinu iskazali u pripremi i bili su na ruku sestrama u svemu.

Poslije sv. Mise slavlje se nastavilo u školskom dvorištu gdje su prisutni željeli podijeliti svoje dojmove i izraziti čestitke sestrama. Sve je bilo na visini.

U jednom trenutku je sestra M. Blanca Luz, ravnateljica škole pozdravila i zahvalila prisutnima, posebno sestrama koje su djelovale u toj našoj dragoj školi. Rekla je da je tog dana točno u 11,30 sati slavila 70 godina ustanova koja je počela tako skromno a danas je ponos ove četvrti i ima 724 učenika od dječjeg vrtića do srednje škole o kojima brine 55 laika i 1 sestra. Završila je svoje razmišljanje kako su 3 sestre započele one davne 1941. godine, a danas nakon 70 godina opet 3 sestre podržaju plamen koji je tada milosrdna ljubav zapalila.

Kada su se gosti razišli mi sestre smo se povukle u klauzuru kako bi se radovale u intimi i zajedništvu i zahvaljivale Bogu za sve što je preko nas slabih učinio u ovom dijelu velikog Buenos Airesa. Stvarno moramo pohvaliti kako je sve bilo na visini, a samo su tri sestre na kojima je toliko toga, ali kad ima dobre volje i kad nam je slava Božja na prvom mjestu, onda imamo snage i više nego što mislimo.

Zadržale smo se u ugodnom razgovoru i prebirale tolike uspomene i anegdote. Većina prisutnih sestara su radile u toj školi i sve nam je to bilo puno bliže i osjećale smo to kao nešto svoje. Sjetile smo se i onih koje nas svojim molitvama zagovaraju kod Gospodina da ne posustanemo i ne malakšamo, jer nas je tako malo, a “žetva je velika”.

Neka Gospodin blagoslovi ovu malu zajednicu i da budu uvijek na poticaj onima s kojima rade i koje odgajaju za bolji svijet. Dao Bog da za koju godinu mognemo računati s još kojom sestrom više.

S. Teresa Kovačević


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: