Proslava 70. godišnjice školskog zavoda “Santa María” u José Ingenierosu

Objavljeno: 30. listopada 2011.

Od 2004. kada smo proslavile 70 godina dolaska naših prvih sestara u Argentinu, nekoliko naših zajednica je dostiglo i godine Provincije. Tako je 30. listopada ove godine naš školski zavod Santa María u José Ingenierosu proslavio sedam desetljeća svoga postojanja.

Usprkos tolikih teškoća s kojima se suočava većina naših zajednica, zbog manjka sestara, ipak ne zaboravljamo te obljetnice kako bi Bogu zahvalile za sve učinjeno i preporučile mu svoju budućnost. Zajednica u José Ingenieros je upriličila prigodno slavlje u kojem smo sudjelovale.

U to predgrađe Buenos Airesa, sestre su došle davne 1941. godine, na poziv hrvatskih otaca franjevaca Zadarske provincije sv. Jeronima. Bile su to: sestra Anđelka Svetlečić, učiteljica stručne škole i prva predstojnica, sestra Slava Vedrina, učiteljica zabavišta i sestra Atalija Jurčec. Iznajmile su skromnu malu kuću u kojoj su skupljale siromašnu djecu, podučavale djevojke u šivanju i ručnom radu. Župnik im je povjerio brigu o podružnoj kapelici a zatim župnoj crkvi Santo Cristo. U tako skromnim uvjetima sestre su ostale do 1954. godine kada su kupile kuću u kojoj su otvorile internat za djevojčice. Godine 1955. preuzele su školu koju su osnovali oci franjevci nekoliko godina ranije i započele s prvim razredom. Bile su to godine napora, velikih žrtava, ali plodovi nisu izostali.

Ove godine u nedjelju 30. listopada u župnoj crkvi “Santo Cristo”, u neposrednoj blizini naše škole bila je misa zahvalnica koju je predvodio mjesni biskup mons. Guillermo Rodríguez Melgarejo. U prigodnoj propovijedi osvrnuo se na proslavu značajne godišnjece, čestitao sestrama što su razvile plodnu odgojnu djelatnost u toj četvrti. Euharistijskom slavlju je pristvovao lijepi broj učenika, roditelja i djelatnika škole. Radost slavlja su došle podijeliti i sestre obližnjih zajednica na čelu s našom provincijalnom glavaricom sestrom M. Cosuelo Cabaña. Predstojnica zajednice sestra Stella Maris Da Silva okitila crkvu kako to samo ona zna, a djelatnici škole su se uistinu iskazali u pripremi i bili su na ruku sestrama u svemu.

Poslije sv. Mise slavlje se nastavilo u školskom dvorištu gdje su prisutni željeli podijeliti svoje dojmove i izraziti čestitke sestrama. Sve je bilo na visini.

U jednom trenutku je sestra M. Blanca Luz, ravnateljica škole pozdravila i zahvalila prisutnima, posebno sestrama koje su djelovale u toj našoj dragoj školi. Rekla je da je tog dana točno u 11,30 sati slavila 70 godina ustanova koja je počela tako skromno a danas je ponos ove četvrti i ima 724 učenika od dječjeg vrtića do srednje škole o kojima brine 55 laika i 1 sestra. Završila je svoje razmišljanje kako su 3 sestre započele one davne 1941. godine, a danas nakon 70 godina opet 3 sestre podržaju plamen koji je tada milosrdna ljubav zapalila.

Kada su se gosti razišli mi sestre smo se povukle u klauzuru kako bi se radovale u intimi i zajedništvu i zahvaljivale Bogu za sve što je preko nas slabih učinio u ovom dijelu velikog Buenos Airesa. Stvarno moramo pohvaliti kako je sve bilo na visini, a samo su tri sestre na kojima je toliko toga, ali kad ima dobre volje i kad nam je slava Božja na prvom mjestu, onda imamo snage i više nego što mislimo.

Zadržale smo se u ugodnom razgovoru i prebirale tolike uspomene i anegdote. Većina prisutnih sestara su radile u toj školi i sve nam je to bilo puno bliže i osjećale smo to kao nešto svoje. Sjetile smo se i onih koje nas svojim molitvama zagovaraju kod Gospodina da ne posustanemo i ne malakšamo, jer nas je tako malo, a “žetva je velika”.

Neka Gospodin blagoslovi ovu malu zajednicu i da budu uvijek na poticaj onima s kojima rade i koje odgajaju za bolji svijet. Dao Bog da za koju godinu mognemo računati s još kojom sestrom više.

S. Teresa Kovačević


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: