Proslava pete obljetnice Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor Lužnica

Objavljeno: 30. rujna 2012.

Svečanim Euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Domagoj Matošević, rektor međubiskupijskog sjemeništa na Šalati, započeo je program proslave pete obljetnice Centra. Uzvanike i posjetitelje pozdravila je Časna Majka Miroslava Bradica te zahvalila svima koji su nam pomogli, a na poseban način donatorima.

Na svečanosti su uz brojne posjetitelje bili prisutni i mnogi uzvanici i prijatelji Lužnice: Župan zagrebačke županije gos. Stjepan Kožiča s obitelji, koji nam je pomagao u najtežim trenucima nastajanja ustanove.

Gospođa Božica Šimleša, zamjenica pročelnika gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. Članovi poglavarstva grada Zaprešića na čelu s dogradonačelnikom gospodinom Benčićem. Gospođa Sabol, pročelnica za kulturu, te brojni drugi gosti, a našlo se i onih svima poznatih kao npr. gospodina Marka Perkovića Thomsona.

Sestre su za ovu obljetnicu pripremile bogat i raznovrstan program. Grofovska mladež nam je svojim plesovima, koreografijom, i brojnim drugim točkama dočarala raskoš baroka i života na dvoru, a sestre su nas svojim prvim habitima i šlajerima vratile u devetnaesto stoljeće te nam dočarale kako je to nekad bilo. Bilo je tu i kovača i trubača, i lovaca i jahača, i kmetova i fine gospode, plemića, a na svečanost je „došao“ i sam grof Rauch sa svojom groficom.

Od 15, 00 sati mogli smo vidjeti ples raskošnih, kraljevskih lipicanaca koje nam je predstavila ergela iz Desinića.

Sestre su se pobrinule da dobrim roštiljem okrjepe posjetitelj u parku dvorca.

Ovaj bogati program svojim glasom i izvedbom duhovnih skladbi J. S. Bacha, F. Schuberta i drugih skladatelja uzveličala je prekrasnim koncertom gospođa Mira Vlahović, prvakinja opere HNK te zbor sestara milosrdnica.

Gospodin nam je darovao prekrasan dan, ugodan, bez kiše, i sunčan. Zahvalne smo Bogu za ovaj dan i za proteklih pet godina kojima nas je obasipao svojom dobrotom i ljubavlju. Njegovoj dobroti i Providnosti prepuštamo i budućnost ovog Centra.

S. Stjepanka Stanić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: