PROSLAVA SVETKOVINE SV. VINKA PAULSKOGA

Objavljeno: 27. rujna 2012.

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga proslavila je u četvrtak, 27. rujna 2012., blagdan svog Utemeljitelja, sv. Vinka Paulskoga. Svetu misu u 18, 30 sati, u crkvi sv. Vinka Paulskog u Zagrebu, predvodio je mons. Alessandro D’Errico, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, u koncelebraciji dvadesetak svećenika.

Nuncija je srdačnim riječima dobrodošlice, u ime svih Sestara milosrdnica i brojnih vjernika laika, na početku sv. mise pozdravila vrhovna glavarica Družbe, s. Miroslava Bradica. U svom pozdravu zahvalila je Apostolskom nunciju što se radosno odazvao na njezin poziv da predvodi misno slavlje prigodom proslave sv. Vinka i tako svojim prvim nastupom u samostanskoj crkvi počasti Družbu sestara milosrdnica koja već dugi niz godina njeguje dobru suradnju s dosadašnjim diplomatskim predstavnicima Svete Stolice u Republici Hrvatskoj.

Zahvalivši za riječi dobrodošlice, nuncij je prenio posebni blagoslov i pozdrave Svetoga Oca zajednici Sestara milosrdnica kao i svim prisutnim vjernicima koji su u velikom broju ispunili samostansku crkvu. Tijekom službovanja u Bosni i Hercegovini Nuncij je istaknuo veoma dobru suradnju sa Sestrama milosrdnicama na čemu je osobito zahvalio prisutnoj vrhovnoj zamjenici, s. M. Koroni Cigić, bivšoj provincijalnoj glavarici Provincije Majke Divne u Sarajevu. U nadi da će se dobra suradnja sa sestrama nastaviti, što svjedoči i ovaj prvi službeni susret, Nuncij je dalje u svom pozdravnom govoru pozdravio i prisutnu braću svećenike u koncelebraciji, radostan što među njima vidi i poznate i uvažene osobe mjesne crkve. Među njima je posebno istaknuo rektora crkve sv. Vinka, vlč. Marijana Pavlenića, predsjednika HKVRPP i provincijala Hrvatske karmelske provincije Svetoga Oca Josipa, o. Vinka Mamića,  uvažene profesore KBF Sveučilišta u Zagrebu, braću isusovce i franjevce, župnika crkve sv. Marka, Mons. Franju Prsteca kao i sve druge prisutne svećenike.

U svojoj prigodnoj propovijedi nadbiskup Alessandro D’Errico je istaknuo da je sv. Vinko lik koji je svojom vjerom i svojim primjerom duboko osvijetlio ne samo Francusku 17. stoljeća, nego i široka područja kontinenta te još i danas nastavlja biti oslonac tisućama osoba, osjetljivih za potrebe najsiromašnijih u društvu. Istaknuo je specifičnost Vinkove duhovnosti, a to je ljubav prema bolesnicima, napuštenoj djeci, zatvorenicima, robovima, siromašnim seljacima, gladnim narodima radi rata. „Ljubimo Boga – često je isticao sv. Vinko – ljubimo ga u potrebitoj braći, marom svojih ruku i znojem svoga lica“.

Uvjeren da je poruka sv. Vinka i danas suvremena i da nam može puno reći, Nuncij je naglasio da se u današnje vrijeme ne može mirno živjeti kršćanska vjera ignorirajući krik potrebitih koji dopire do nas sa svih strana.

Istaknuo je također posebni vid djelovanja sv. Vinka koji ga oduševljava a to je djelotvorna ljubav prema najpotrebnijima. Naime „sv. Vinko je spoznao da je kršćanska ljubav obveza koja se ne može živjeti samo na osobnoj razini.“ nastavio je Nuncij …„Ljubav treba biti organizirana, trajna, da bi donijela plodove koje Isus traži od nas. To znači da ona mora imati dimenziju zajedništva, kako je bilo u prvoj zajednici u Jeruzalemu, i kako to možemo čitati u Djelima Apostolskim. Ali to se može dogoditi samo ako smo mi kršćani svjesni da smo Božji narod, jedno tijelo, ujedinjeni u proslavi Boga i u službi braći.“ Na tu potrebu organizirane ljubavi  koja je vrlo aktualna i za naše zajednice pozvao je sve prisutne nadbiskup Alessandro D’Errico.

O organiziranoj djelotvornoj ljubavi u Hrvatskoj“ dodao je Nuncij, „spominjali su mi često visoki dužnosnici (civilni i vjerski), koji uvijek nastoje potvrditi svoju zahvalnost za ono što su Sveta Stolica i Katolička Crkva učinile i čine tijekom ovih delikatnih godina.  Zato sam uvjeren da organizacija ljubavi treba ostati među pastoralnim prioritetima Crkve svugdje, pa i u Hrvatskoj“.

Na kraju svoje homilije Apostolski nuncij je posebno zahvalio poglavaricama Družbe sestara milosrdnica, s. Miroslavi Bradica, vrhovnoj glavarici i s. M. Vlasti Tkalec, provincijalnoj glavarici, za poziv i za ugodne trenutke provedene u zajedničkoj molitvi. Zahvalio je Bogu za sve što je sv. Vinko Paulski učinio žarom svoje prosvijetljene vjere, i za ono čime je posljednja četiri stoljeća nadahnjivao povijest Crkve.

Čestitkom „da ovogodišnje slavlje blagdana sv. Vinka bude milosno – za Obitelj sv. Vinka, za čitavu Crkvu i osobito za Crkvu Božju u Hrvatskoj – Nuncij je još jednom čestitao Sestrama milosrdnicama svetkovinu sv. Vinka, moleći da sestre i dalje nastave promicati „konkretnu obnovljenu zauzetost ljubavi u korist mnogih siromašnih Lazara koje susrećemo – nažalost još i danas – po svijetu“.

Radosno druženje za euharistijskim stolom nastavljeno je za obiteljskim stolom u samostanskoj blagovaoni Sestara milosrdnica.

s.M.Jelena Ikić


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: