PROSLAVA ZLATNOG JUBILEJA

Objavljeno: 19. svibnja 2016.

U srijedu, 18. svibnja 2016. godine, u Kući matici su se okupile sestre naše Družbe koje ove godine slave 50. obljetnicu svojih redovničkih zavjeta, njih trinaest od ukupno sedamnaest  jubilarki. Slavlje zlatnog jubileja u organizaciji Vrhovne uprave odvijalo se prema uobičajenom programu koji je uveden prije nekoliko godina.

U prijepodnevnim satima jubilarke su se okupile u Kući matici, u dvorani za duhovne vježbe, gdje im je riječ dobrodošlice uputila časna majka Miroslava Bradica te ih upoznala s rasporedom slavlja jubileja. Uslijedila je podnevna molitva i ručak sa sestrama Kuće matice. Oko 15 sati posjetile su katedralu, pomolile se na grobu kardinala Jurja Haulika i blaženog kardinala Alojzija Stepinca te se uputile na gradsko groblje Mirogoj gdje su se pomolile za sve preminule sestre koje počivaju na tom groblju, posebno za one koje su na bilo koji način pridonijele njihovom duhovnom rastu. Nakon Mirogoja posjetile su Svetište Majke Božje Remetske gdje su izmolile Večernju, krunicu i sudjelovale u Svetoj Misi koju je predvodio o. Zlatko Pletikosić.

Drugi dan sestre jubilarke provele su u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke i Euharistijskom Svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. Koncelebriranu Svetu Misu u Mariji Bistrici predslavio je mons. Zlatko Koren, rektor Svetišta, koji je tom prigodom čestitao jubilarkama i zazvao na njih Božji blagoslov sa željom da još dugo žive i rade Njemu na slavu. Zahvalivši za ručak, darove i gostoljubivost Župnika i naših sestara koje djeluju u Svetištu, jubilarke su krenule prema Ludbregu. Mons. Josip Đurkan, upravitelj Svetišta, srdačno je primio jubilarke i upoznao ih s poviješću i djelatnostima Svetišta. Gostoljubivost naših sestara nisu mogle odbiti. Bilo je tu raznih vrsta kolača, voća, sladoleda i pića. Zahvalne Bogu za sve ljepote toga dana jubilarke su se sretno vratile u Kuću maticu.

Treći dan slavlja obilježen je hodočašćem u Svetište Uznesenja Marijina u Olimju, u Sloveniji.  U baroknoj samostanskoj crkvi sestre je dočekao fra Jože Strojin, OFM Conv, koji  je predvodio Svetu Misu za jubilarke i upoznao ih s bogatom poviješću crkve, samostana i jedne od najstarijih europskih ljekarni. Nakon Olimja sestre je ručkom počastila naša sestarska zajednica u Lužnici. U popodnevnim satima posjetile su Krašić, rodnu župu naše mučenice s. Žarke Ivasić, i dan zaključile posjetom župi  Lasinja.

Slavlje jubileja završilo je u subotu ujutro Svetom Misom koju je predslavio rektor crkve sv. Vinka, vlč. Marijan Pavlenić u koncelebraciji s vlč. Davorom Šimunecom. Nakon Mise i doručka sa sestrama Kuće matice uslijedilo je čestitanje i uručenje darova jubilarkama. Časna Majka je zahvalila sestrama na odazivu i ugodnom druženju kroz protekla tri dana. Zaželila im je sretan put do odredišta uz molbu da radosno nastave živjeti svoje redovničko posvećenje Bogu i narodu sve do konačnog susreta s Njim u vječnosti.Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: