Proslavljena svetkovina sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu

Objavljeno: 28. rujna 2017.

Ove smo godine s posebnom radošću i zahvalnošću Gospodinu proslavile svetkovinu svetoga Vinka jer je prošlo točno 400 godina od kada je ovaj Apostol milosrdne ljubavi započeo svoju beskrajno domišljatu misiju nesebičnog služenja najpotrebnijima te animiranja svih oko sebe da se otvore Ljubavi i dio sebe daruju najpotrebnijima.

Posebno lijepa svečanost bila je u Kući matici čija je i crkva posvećena svetom Vinku. Nakon trodnevnice koju je predvodio o. Stjepan Vidak, upravitelj Remetskog svetišta, te cjelodnevne proslave u sestarskoj zajednici uslijedilo je svečano večernje euharistijsko slavlje kojemu je prethodila molitva Večernje, krunice i litanija u čast sv. Vinku. Predslavitelj je bio mons. Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup uz koncelebraciju dvadesetak svećenika i sudjelovanje velikog broja vjernika. Mons. Kutleša je pozvao najprije sestre a onda i sve sudionike da u svom svakodnevnom životu nasljeduju svetoga Vinka kome je uzor bio Isus – Put, Istina i Život. “Sveti Vinko je onima koji su mu bili povjereni na duhovnu skrb pokazivao put tako što ih je vodio… I mi smo poput sv. Vinka pozvani da ljude vodimo, jer svojim primjerom najbolje pokazujemo, usmjeravamo”, rekao je biskup Kutleša.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao sestarski zbor a nakon mise uslijedilo je  druženje za obiteljskim stolom u velikoj samostanskoj blagovaonici.

Predslavitelj je bio mons. Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup uz koncelebraciju dvadesetak svećenika i sudjelovanje velikog broja vjernika.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: