Proslavljena svetkovina sv. Vinka Paulskoga u Zagrebu

Objavljeno: 27. rujna 2016.

Vjerujem da je ovogodišnja proslava svetkovine svetoga oca Vinka svojim bogatim duhovnim događanjima pridonijela duhovnom rastu svake članice naše Družbe. Naime, u ovoj Izvanrednoj godini jubileja milosrđa svetkovini Apostola milosrdne ljubavi prethodila je trodnevna duhovna priprava koju su za sestre Kuće matice predvodili oci kapucini: fra Juro Šimić, fra Ivan Markanović i provincijal fra Jure Šarčević. Nadahnuti riječima pape Franje, kako trebamo stalno razmatrati otajstvo milosrđa, približili su nam život i djelo sv. Vinka, tog velikog apostola kršćanske ljubavi. Pozvali su nas na preispitivanje našeg milosrdničkog poslanja moleći s nama i za nas da nas primjer sv. Vinka potakne da se što više otvorimo Božjoj ljubavi i da u svom životu računamo na Božje milosrđe te nikada ne postavljamo granice tom Božjem djelovanju.

Jedan od duhovnih plodova u ovoj Godini milosrđa bila je i svečanost podjele obnovljenih Konstitucija naše Družbe. Bilo je to u nedjelju popodne, na drugi dan trodnevne priprave za svetkovinu sv. Vinka. Sestre Kuće matice i okolnih filijala okupile su se u 15 sati na pobožnost Milosrdnom Isusu koja se u Godini Božjeg milosrđa svakodnevno moli u našoj crkvi. Pobožnost smo završile pjesmom sv. Vinku nakon čega je Časna Majka pročitala svoju Okružnicu, prigodno napisanu za ovaj važan događaj. Nakon čitanja Okružnice uslijedila je podjela Konstitucija koju smo zaključile himnom Tebe Boga hvalimo. Složno pjevajući zahvalile smo Gospodinu za milosni dar obnovljenih Pravila moleći da nam budu na poticaj i revnost u življenju naših redovničkih zavjeta.

Na sam dan svetkovine, od svečane molitve Jutarnje do večernje svete mise, uzdizale su se molitve i hvale Gospodinu što je našoj Družbi povjerio sv. Vinka kao primjer i uzor apostolskog žara. Jutarnju svetu misu slavio je vlč. Davor Šimunec u zajedništvu s vlč. Bornom Puškarićem a misu u 10 sati za štićenike Kuće milosrđa i članove Udruge sv. Vinka vlč. Boris Jozić. Eeuharistijsko slavlje u 18, 30 sati predvodio je vojni biskup Jure Bogdan u zajedništvu s dvadeset svećenika. U slavlju je sudjelovao veliki broj vjernika laika kao i redovnica drugih redovničkih zajednica. U svojoj čestitci prigodom proslave sv. Vinka biskup Bogdan nam je zaželio da “primjer njegova života bude trajno nadahnuće svima nama kako se u vjeri odgovara Bogu vlastitim predanjem, bez pridržaja”. U homiliji nam je predočio lik sv. Vinka kao istinskog vjernika koji je „čvrsto vjerovao, iz te vjere živio i samo u snazi te vjere ostavio duboki trag u Crkvi koji snažno govori i u našim danima”. Naglasio je da vjera predstavlja prvi stav koji moramo imati u svojim odnosima s Bogom i da je glavni problem Crkve u Europi pa tako i u Hrvatskoj upravo problem slabe vjere. Malovjerni smo! Zatim je Biskup pojasnio što znači vjerovati, kakvu vjeru Isus traži od Bogu posvećenih osoba i čime se vjera hrani. Rekao je: „Kako je to teško kad Bogu posvećena osoba izgubi vjeru! Tada u svetome zvanju sve postaje besmisleno.“ Homiliju je završio mislima o sv. Vinku u čijem se životu zrcalila življena vjera u stilu blaženstava, o kojima je bilo evanđelje. „Sveti Vinko je u Boga čvrsto vjerovao, hranio se Božjom riječju, pronicao i promicao Božju riječ. Životom je slavio Boga.“

Nakon misnog slavlja uslijedilo je druženje za obiteljskim stolom u samostanskoj blagovaonici a prvi službeni posjet biskupa Bogdana Kući matici zabilježen je u Spomenici koja vjerno čuva spomen na važna događanja na planu naše Družbe.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: