Proslavljene obljetnice redovničkog posvećenja u Kući matici

Objavljeno: 15. kolovoza 2020.

U Kući matici, u Zagrebu, i ove godine je svečano proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije. Prema dugogodišnjoj tradiciji sestre naše Družbe na Veliku Gospu polažu privremene i doživotne zavjete, a dijamantne, zlatne i srebrne jubilarke obnavljaju svoje predanje Bogu. Tako je danas osam sestara Provincije Bezgrješnog Začeća BDM proslavilo obljetnice svog redovničkog zavjetovanja moleći zagovor Blažene Djevice Marije i svih svetih za vjernost i ustrajnost do konca života. Šezdeset godina redovničkog služenja proslavile su s. Ladislava Pejić, s. M. Timoteja Vukšić, s. M. Angelina Šantek, s. M. Greta Culej. Pedesetu obljetnicu proslavile su časna majka Miroslava Bradica, s. M. Melanija Dragoja i s. M. Rozarija Magaš, a  dvadeset petu obljetnicu s. M. Agnezija Colarić. Svečanosti nisu mogle prisustvovati:  s. M. Tarzicija Gvozdanić, s. Magna Jerković, s. M. Mirka Barbarić (60) i s. M. Konzolata Zbodulja (50).

Svečano misno slavlje predslavio je dr. Ivan Bodrožić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, koji je u devetnici za svetkovinu Velike Gospe održao i duhovne vježbe sestrama u Kući matici.  Euharistijsku službu prikazao je Bogu u zahvalu za redovnički poziv i vjerno služenje naših slavljenica.

Našim jubilarkama želimo da njihov redovnički hod bude i nadalje milošću Božjom orošen i na snagu Duha Svetoga oslonjen, kako bi uvijek sa zahvalnošću gledale na svoju prošlost, radosno i oduševljeno živjele sadašnjost te s nadom prihvatile budućnost.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: