PRVA OBEĆANJA U NOVOOSNOVANOJ MARIJANSKOJ VINKOVSKOJ MLADEŽI (MVM) – ŠIBENIK

Objavljeno: 5. prosinca 2022.

U Šibeniku su članovi Marijanske vinkovske mladeži 3. prosinca 2022. položili po prvi puta svoja obećanja Isusu po Mariji Bezgrješnoj u župi Srca Isusova na Baldekinu. Sudjelovalo je 14 mladih koje je pripremala s. M. Elizabeta Glasnović, a misno slavlje predvodio je don Tomislav Bašić, svećenik Splitsko – makarske nadbiskupije. Bio je to veliki događaj za sestre, kao i za župnu zajednicu i Šibensku biskupiju.

Naime, već dvije godine mladi imaju svoje redovite susrete subotom, ali je službeno MVM Šibenik osnovana 28. travnja 2022. te su mladi nakon priprema i primanja u Mladež sada položili svoja obećanja. Kao gosti došli su članovi MVM iz Zagreba, Splita, Kistanja i Livna. Također su bili prisutni i mladi Katolički skauti kao i obitelji naših obećanika te ostali župljani.

U propovijedi je don Tomislav protumačio evanđelje u kojem Isus govori učenicima da trebaju biti sol zemlje i svjetlo svijeta, ohrabrivši mlade na gorljivo služenje u ovome svijetu tako da budu svjedoci i nositelji svjetla potrebitima. Nakon propovijedi uslijedio je sam čin obećanja u kojem su članovi izrekli svoje obveze:

  • služiti Isusu Kristu prisutnom u siromasima, osobito u najpotrebnijima,
  • tražiti mlade koji se suočavaju s poteškoćama, posvetiti im se pružajući im mogućnosti koje daju smisao njihovim životima,
  • sudjelovati u trajnoj formaciji kako bi Crkvi i društvu ponudili kvalitetno služenje.
  • ujediniti svoje napore s drugim osobama i institucijama, osobito s drugim granama Vinkovske obitelji – s njima zajedno djelovati u obliku projekata, uključujući se u aktivnosti koje donose promjenu nepravednih situacija,
  • po Marijinom primjeru živjeti život pun Boga, svjedočeći njegovu ljubav u svijetu; poput proroka, i preko svoje posvete, evanđelje činiti vjerodostojnim.

 

Na koncu su riječi zahvale uputili: predsjednica MVM Šibenik – Antonela Knežević, s. M. Elizabeta i časna provincijalka s. M. Andrijana Mirčeta, koja je tom prigodom obećala mladima podršku u razvijanju i učenju vinkovske karizme te molitvu za snagu i ustrajnost u obećanjima.

Nakon svega ugodno druženje nastavljeno je uz čašćenje i razgovor u dvorani župe.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (31. 12. 2020.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluje 621 sestra, u 85 zajednica, u 12 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: