PRVA OBEĆANJA U NOVOOSNOVANOJ MARIJANSKOJ VINKOVSKOJ MLADEŽI (MVM) – ŠIBENIK

Objavljeno: 5. prosinca 2022.

U Šibeniku su članovi Marijanske vinkovske mladeži 3. prosinca 2022. položili po prvi puta svoja obećanja Isusu po Mariji Bezgrješnoj u župi Srca Isusova na Baldekinu. Sudjelovalo je 14 mladih koje je pripremala s. M. Elizabeta Glasnović, a misno slavlje predvodio je don Tomislav Bašić, svećenik Splitsko – makarske nadbiskupije. Bio je to veliki događaj za sestre, kao i za župnu zajednicu i Šibensku biskupiju.

Naime, već dvije godine mladi imaju svoje redovite susrete subotom, ali je službeno MVM Šibenik osnovana 28. travnja 2022. te su mladi nakon priprema i primanja u Mladež sada položili svoja obećanja. Kao gosti došli su članovi MVM iz Zagreba, Splita, Kistanja i Livna. Također su bili prisutni i mladi Katolički skauti kao i obitelji naših obećanika te ostali župljani.

U propovijedi je don Tomislav protumačio evanđelje u kojem Isus govori učenicima da trebaju biti sol zemlje i svjetlo svijeta, ohrabrivši mlade na gorljivo služenje u ovome svijetu tako da budu svjedoci i nositelji svjetla potrebitima. Nakon propovijedi uslijedio je sam čin obećanja u kojem su članovi izrekli svoje obveze:

  • služiti Isusu Kristu prisutnom u siromasima, osobito u najpotrebnijima,
  • tražiti mlade koji se suočavaju s poteškoćama, posvetiti im se pružajući im mogućnosti koje daju smisao njihovim životima,
  • sudjelovati u trajnoj formaciji kako bi Crkvi i društvu ponudili kvalitetno služenje.
  • ujediniti svoje napore s drugim osobama i institucijama, osobito s drugim granama Vinkovske obitelji – s njima zajedno djelovati u obliku projekata, uključujući se u aktivnosti koje donose promjenu nepravednih situacija,
  • po Marijinom primjeru živjeti život pun Boga, svjedočeći njegovu ljubav u svijetu; poput proroka, i preko svoje posvete, evanđelje činiti vjerodostojnim.

 

Na koncu su riječi zahvale uputili: predsjednica MVM Šibenik – Antonela Knežević, s. M. Elizabeta i časna provincijalka s. M. Andrijana Mirčeta, koja je tom prigodom obećala mladima podršku u razvijanju i učenju vinkovske karizme te molitvu za snagu i ustrajnost u obećanjima.

Nakon svega ugodno druženje nastavljeno je uz čašćenje i razgovor u dvorani župe.


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Tijekom svoje duge povijesti sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Prema zadnjoj statistici (30. 6. 2023.) Družba ima šest provincija i jednu delegaturu, u kojima djeluju 572 sestre, u 77 zajednica, u 10 zemalja svijeta (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska, Italija, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci).

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe i iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima svoga vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet koji pruža nove i bolje mogućnosti te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja, Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: