Razmatranje za 21. dan korizme: Želja za pokajanjem

Objavljeno: 25. ožujka 2014.

RAZMATRANJE ZA DVADESET I PRVI DAN KORIZME:

Želja za pokajanjem

Uskrsnuvši Isusa od mrtvih, Bog je preobrazio naš najveći grijeh u svoje najveće milosrđe. Ubojstvom Isusa, mi smo ubili naš grijeh zbog kojeg se on žrtvovao. Samo onaj koji je duboko u srcu primio riječ pokajanja sada je u stanju uživati izvor svjetlosti i radosti umotan u radosni uskrsni navještaj. Tko zna što se pokušava reći s iskrenošću: “Ja sam ubio Isusa iz Nazareta!”, tko zna što također znači “nanovo rođeni za životnu nadu, uskrsnućem Isusa Krista” (usp. 1Pt 1,3).

To je kao kad čovjek, uvjeren da je nekoga ubio, bježi obeshrabren vjerujući da za njega na ovom svijetu više nema šanse, slučajno saznaje da je čovjek, za kojeg je mislio da ga je ubio živ, da mu je oprostio i traži da bude njegovim prijateljem. Isto je i s grijehom kojeg se nemoramo više bojati, jer ga ne nosimo sami. On “je predan za opačine naše i uskrišen radi našeg opravdanja” (Rim 4,25), što znači da je on uzeo naše grijehe i darovao nam, zauzvrat, svoju pravednost. Čovjek pokajnik je onaj koji je s Isusom sišao nad pakao, koji je “kršten njegovom smrću” (usp. Rim 6,3), i sada kao da ga je Isus povukao sa sobom, izvan groba, prema novom životu: “Ali Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupâ, oživi zajedno s Kristom” (Ef 2,4s).

Možda vjeruješ da ovaj radostan navještaj nije za tebe, jer još se nije poderao veo i još nisu šikljalale suze pokajanja iz tvojih očiju. Nebudi tužani obeshrabren; ovo je dar od Boga, i on ti ga može dati u nekom trenutku, ili postupno, možda kad ga najmanje očekuješ. Samo nastavi prositi i željeti, bez umora, kao što radim i ja. Ako žarko želiš pokajanje, već si pokajan! Dopusti sebi da ti se obnovi “živa nada”; započmi živjeti uskrsnuće.

Padre Reniero Cantalamessa


Za potrebnike našeg vremena

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb

Kroz svoju dugu povijest sestre su u Hrvatskoj i diljem svijeta razvile plodnu socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. U tu svrhu podizale su bolnice i domove za njegu bolesnika i staraca, te dječje vrtiće, pučke i razne druge škole za odgoj djece i mladih.

Danas Družba ima oko 650 sestara u 12 zemalja svijeta: Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Italija, Njemačka, Austrija, Kanada, Argentina, Paragvaj i Salomonski Otoci.

Ma gdje bile, sestre se danomice trude sačuvati izvorni duh Družbe, te iz ljubavi prema Bogu otvarati svoje srce potrebnicima našeg vremena.

Pročitaj više

Ustanove

Milosrdna ljubav osvaja svijet

Djelatnost

U skladu s poslanjem Družbe ‒ širiti milosrdnu ljubav, sestre nastoje služiti svim potrebnicima a posebice siromasima. Zato su u izazovima vremena maštovite u ljubavi te prema svojim mogućnostima nastoje biti osjetljive ne samo na stare već i na nove oblike siromaštva.

Djelotvornom snagom ljubavi, praštanja i pomirenja sestre nastoje izgraditi u pravdi svijet, koji pruža nove i bolje mogućnosti, te se trude uvijek i u svim prilikama promicati dostojanstvo ljudske osobe.

Da bi bolje i potpunije postigla svrhu apostolata i apostolskog poslanja Družba je osnivala vlastite ustanove njegujući u njima duh utemeljiteljâ.

Na području Hrvatske djeluju ove ustanove: